Code & More

Powered by Matritel

Miért NE halogasd a karrierváltást?
Problémaforrások a "majd", a "még nem", a "valamikor később" mögött

A karrierváltás nehéz ügy, pláne akkor, ha valami homlokegyenest másba akarsz kezdeni, bármilyen tekintetben. Legyen szó egy másfajta cégről, új területről vagy változó foglalkoztatási módról, mindig a kezdő lépés kérdőjeles. És persze, ilyenkor buknak el legtöbben - no, nem azért, mert kudarcot vallanak, hanem azért, mert el se mernek indulni! A legnagyobb kudarc nem az, ha "nem jön be", hanem az, ha meg se próbálod.

Miért nem érdemes halogatni a karrierváltást?

  • Az idő telik, az évek pedig múlnak

A karrierváltás nulladik pontja általában a képzés-átképzés. Vagyis, mindenképpen tanulni kell ahhoz, hogy a változás megtörténjen. Ez lehet pár hónap, de akár 1-2 év is, és ezután még ott van az elhelyezkedés kérdése. Bár már egyáltalán nem az a tendencia, hogy csak huszonévesen van esély bekerülni egy új pozícióba, összességében előnyből indul az, aki még viszonylag fiatal, legfeljebb harminc-pár éves. Miért? Egyrészt, efölött már sokan családosok, ami számos helyen nem jelent előnyt, no meg a tanulékonyságot, rugalmasságot is összefüggésbe hozzák az évek számával. Az IT, a fejlesztés pl. tipikusan az a terület, ahova eltökéltséggel, szorgalommal akár 40+-osan is be lehet kerülni, viszont megköveteli a folyamatos önfejlesztést és belső indíttatású tanulást.

  • Egyes lehetőségek nem biztos, hogy visszatérnek

Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod, pusztán csak az alábbi kérdéseket tedd fel: vajon jövőre is elindul ez a képzés? Vajon ebben, a neked kellő formában indul el? Vajon ugyanez marad az ára, vagy emelni fognak rajta? Vajon lesz-e megint kedvezményes elérés, ösztöndíj stb.? Mi van, ha a következő csoportba nem férek be? Sokan azért maradnak le az álmaikról, mert mindig csak húzzák, halasztják a döntést - és végül csak egyre messzebb és messzebb sodródnak a céljaiktól.

  • Sosem lesz olyan, hogy "ideális alkalom" (!!!)

Aki nagyon halogatni akarja a döntéseit, az úgyis mindig talál valami kifogást. Egyszer a képzésre nincs elég pénz, másszor az időzítés nem aktuális, harmadszor "XY azt mondta, hogy most inkább ne..." Ha úgy érzed, most már ideje a karrierváltásnak, akkor lépd meg - mert kifogásokat mindig találhatsz, de az erős megérzés bizony árulkodó.

  • Megbetegítheted magad, ha halogatod a döntéshozást

A stressz, a kiégés és más "tünetek", amik a karrierváltás felé navigálják az embert, sajnos súlyos következményeket is magukkal vonhatnak. Biztosan te is olvastál már olyan inspiráló történeteket, amikor egy változásra valamilyen fizikai probléma, jellemzően kardio-viszkuláris vagy emésztőrendszeri betegség sarkallta az adott illetőt. Mivel az okos más hibájából tanul, te inkább ne juss el  idáig - és már az első intő jelnél fordíts a sorsodon.

  • Ne akarj te lenni a panaszkodós rém

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki szidja az életét, a párkapcsolatát, a munkáját, de egyikből sem akar kilépni, egyiket se akarja megreformálni, csak fröcsög rajta. Ugye, nem akarsz te lenni az a negatív személy, akire a többiek így gondolnak? Ezzel magadnak se teszel jót: minél tovább erősíted magadban azt, hogy ami van, nem jó, anélkül, hogy tényleg lépéseket tennél a kiszállás érdekében, annál mélyebbre sodrod magad egy negatív spirálban. 

Összegezve tehát, ha megszületett a karrierváltás gondolata...

  • Keresd meg a lehetőségeket,
  • állíts össze egy tervet,
  • tedd meg a szükséges lépéseket,
  • és ne halogasd a váltást, mert annak komoly következményei lehetnek.

2019. 05. 28-án nyílt napot tartunk a Matritel Labs-ban, ahol szó lesz a szeptemberben induló JAVA bootcampről, a július végén kezdődő projektfázisról, ahová fejlesztői alaptudással külsősként is lehet jelentkezni, illetve magáról a karrierváltásról akkor, ha a fejlesztői irányban gondolkodsz.

idea-3204419_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr3514841902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása