Code & More

Powered by Matritel

Ez áll valójában az IT-s munkaerőhiány mögött

Nincs olyan hét, hogy valamilyen kontextusban ne jönne szembe a "sokkoló" információ: több tízezer fejlesztő hiányzik a székekből! Azon túl, hogy a legtöbb bootcamp ezt nemcsak hetente, de posztonként igyekszik hangoztatni, MIT JELENT tulajdonképpen ez a munkaerőhiány, és mi áll mögötte? Megkérdeztünk róla egy fejlesztőt, (aki szeretne anonim maradni).

books-business-computer-connection-459654.jpgKik hiányoznak valójában? Tényleg ennyi pályaváltóra lenne szükség, mint amekkora a hiány?

- Nem. Főleg seniorok hiányoznak. És olyan tapasztalt emberek, akiknek megfelelő a hozzáállása. Ez nagyjából azt jelenti, hogy képesek önállóan, de csapatban is dolgozni, ha kell, tudják mentorálni a frissebbeket, és továbblendítik a dolgokat, ha elakadás lenne. Ilyen emberekből kevés van - és ilyen emberek hiányoznak főleg. Nyilván, ez cégfüggő - de nálunk ez a jellemző. 

Miért ennyire fontos az, hogy önállóak legyenek a teamek tagjai, és miben nyilvánul meg ez az elvárás?

- Mert jellemzően nem mikromenedzselnek minket. A PM-ek a termék útját viszik, de az jellemzően nem érdekli őket, hogy bitbucketen, vagy azure devopsban, vagy githubon akarjuk tárolni a kódot, esetleg milyen szerkesztőt használunk kódírásra. A csapatszintű döntéseket mi, csapatként hozzuk meg. Nyilván, segítenek, amikor szükséges, de tényleg önállóságot várnak.

"Megkapja a feladatot, kódol magányosan 8 órát - na, ezek az idők már lejártak."

Az interjúkon jellemzően mire mentek rá? Mi fontos?

- Hát nem nagyon van olyan, hogy "felvesszük, mert hiányzik valaki..." Tehát a megfelelő szakembereket keressük. Arányok tekintetében 60% szakmai, 40% team/cultural fit, amit nézni szoktak. Ez általában a legtöbb modern cégnél hasonló.

Vagyis fontos a csapatmunka is.

-  Elvárás, hogy legyen jó csapatjátékos valaki. Fontos a feladatmegosztás, közös kódolás, egymás segítése és a fejlesztő jó kommunikációja is. Tehát például lényeges, hogy merjen segítséget kérni, ha elakad. Ugyanígy, merjen szólni, ha valamilyen közös dologban hibát talál. És persze, ne elsunnyogja, ha hibát követett el, hanem vállalja a felelősséget. Ez a nagy "mix", amire szükség van.

És mi az, amin egyébként a legtöbb esetben már a felvételin "elbuknak"? Amiért, hiába a hiány, inkább azt mondjátok: nem, köszi?

- Ahogy azt korábban is mondtam: zömmel nem juniorok hiányoznak, hanem tapasztalt emberek. Nagyon fontos tehát, hogy értsen az adott tech-stackhez. A legkomolyabb hiba általában a tapasztalat hiánya szokott lenni. Erre jön rá, hogy passzol-e a személyisége a mi céges és csapatkultúránkhoz...

top-view-photo-of-3-men-in-front-of-laptop-2566581.jpgTudás vs. beilleszkedés esélye: melyik fontosabb?

- Ha a tudása 70-80%-a annak a szintnek, amit elvárnánk, de úgy látjuk, tökéletesen illeszkedne a csapathoz, akkor úgy vagyunk vele, ezt a tudást már könnyen magára szedi. (Ennél alacsonyabb szintű tudásnál viszont nem gondoljuk így, az már egy komolyabb hiány.) Viszont ha nem illik közénk, nem tudna alkalmazkodni, akkor lehet bármilyen penge szakmailag, nem fogjuk őt választani. A haladásunk kulcsa ugyanis nem kizárólag az egyének tudásszintje, hanem a csapat sikeres együttműködése. Ráadásul a tudás folyamatosan bővíthető.

Milyen pozíciókra nagyobb a hiány? (Nyilván, ez egy fejlesztő véleménye, így országos szinten nem reprezentatív eredmény!)

- Leggyakoribb hiány a senior fejlesztő és tesztautomatizáló. Igazán senior, nagytudású, jó tesztautomatizáló szinte nincs is. És egyre jobban kellenek a devopsosok is. Nyelvekből pedig kis túlzással, mindenféle tudásra IS szükség van.

Egyetemi végzettség vs. egyéb - hogy látod a helyzetet "belülről"?

Egy egyetemet végzettnek nagyobb a rálátása mindenre, meg mélyebb a tudása. Például, ő programozott C-ben, látott Assembly-t, satöbbi. Általában ezek nem kellenek, de ha mégis, akkor sokkal gyorsabban felszedi. Illetve, mivel strukturált módon tanulta a dolgokat, ezért több nyelvet ismer és egy új nyelvet könnyebben felszed ("Jaaa, ez tök olyan, mint a C++, csak ebben, ebben meg ebben más...") Illetve, sokkal több dolognak tudja a miértjét. Sokan nem egyetemet végzettek közül csak annyit tudnak, hogy X dolgot kell használniuk erre vagy arra. Az egyetemet végzett azt is tudja, hogy miért azt kell. Nem hatalmas a különbség, de néha érezhető.

Mik az általános problémák, amik már a jelentkezéskor látszanak? Vannak ilyenek egyáltalán?

- Persze. Egyébként a jelentkezők nagyrészt már a 0. körben kiesnek, az interjúig sem feltétlenül jutnak el, mert egész egyszerűen nincs meg az tudás- és tapasztalatszint, amit elvárnánk. Az interjú előtt egyébként - mit sok más helyen - nálunk is van online teszt. Ezen közepessel azért mindenki átcsúszik... De amikor ez is inkább a gyengébe hajlik, és még a CV-jük sem megfelelő, akkor azért jelentős hátrányból indulnak.

"A fő gond az, hogy kevés az igazi fejlesztő."

people-apple-desk-technology-89724.jpg- Összefoglalva azt tudnám mondani egyébként, hogy nagyon ritka a valódi fejlesztő. Aki nem egy magányos "kocka", meg nem is csak egy kódoló... Aki nyitott a tanulásra, új dolgokra, de elég nagy a tudása, tapasztalt, ismeri a SCRUMot és egyebeket, amiben dolgozunk. Emellett jók a social skilljei, jók a soft skilljei, tud mentorálni, segíteni is akár.

A juniorok milyen esélyekkel indulnak?

Sok helyen nyitottak a tehetséges, tanulékony - ez hangsúlyos! - juniorok felvételére. Viszont amikor kilép egy senior, és hiány keletkezik egy csapatban, az ő helyére senki nem vehet fel juniort...

Most kevésbé szakmai kérdés jön. Ahogy rálátsz a helyzetre, mi a nagyobb gond? Túl sok a hely vagy túl kevés a munkavállaló?

- Is-is! A fentiek alapján értelemszerűen igaz az utóbbi. Viszont az is, hogy Magyarországot szeretik a cégek. Nem drága a munkaerő, összességében egész jó is. És ne felejtsük el azt sem, hogy egyre több vállalkozás alakul, illetve növekszik itthon. Ez a tempó pedig, még ha nem is gyorsul, biztos, hogy lassulni nem fog.

Külföldre mennyire akarnak kimenni a fejlesztők? 

- Kevésbé jellemző, mint más területeken. A hiányba ez nem szól bele. Itthon nem rosszak sem a szakmai fejlődési, sem a pénzbeli lehetőségei annak, akinek rendben vannak a skilljei. Persze itt is akad rá példa, de nálunk például cégen belül, tehát, hogy kimegy egy kinti irodába. Ez a cégnek anyagilag nem annyira éri meg, viszont ha valaki jó, akkor visszatartaniuk sincs miért.

Köszönjük! :)

IT-RECRUITMENT | FEJLESZTŐI WORKSHOPOK, KÉPZÉSEK

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr4715416952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása