Code & More

Powered by Matritel

Ezen múlik, hogy junior programozói tudással lesz-e munkád

Junior szintű programozóként két dolog biztos: hogy találhatsz állást, és az, hogy nem feltétlenül találsz állást. Ebben a cikkben összeszedtük, mi kell ahhoz, hogy az első váljon számodra valósággá.

Ha bootcampen tanultál programozni...

Felvettek a képzést követően, amivel egyben a röghöz kötöttséget is bevállaltad. Nem annyira jön be a hely, vársz a váltásra, és úgy gondolod, pikk-pakk menni fog, hiszen már lesz fél-egyéves tapasztalatod. Jó eséllyel tényleg ez következik majd, kivéve, ha a tudásod és a tapasztalatod nem lesz arányos az elvárásaiddal! Könnyen állás nélkül maradnak ugyanis azok a juniorok, akik regular / medior szintű fizetést és projekteket várnak. Ráadásul ahány cég, annyi megítélés: míg egyik helyen a bootcampesek "irányba állítását" hatékonyan és szívesen végzik el, addig számos cég igencsak elutasító a gyorstalpalósokkal.

Nem vettek fel a képzést követően, már lejárt az az idő, amiben te magad nem kereshettél állást - és most kezdesz körbenézni a munkaerőpiacon. A gond csak az, hogy vagy tapasztalattal már rendelkezőkkel, vagy egyetemen, több éves képzésen végzett juniorokkal vagy versenyben. Mit lehet ilyenkor tenni?

  • keresel egy gyakorlati bootcampet - itt elméletet már nem kell tanulnod, viszont éles projektre kerülsz, ami valódi referenciát ad. Erre némi pénzt és 1-4 hónapot kell számolnod.
  • otthon gyakorolsz - így bemutatható anyagaid lesznek ugyan, viszont nem szerzel tapasztalatot abban, milyen egy SCRUM csapatban dolgozni. Vagyis "félig-meddig" lesz tapasztalatod.
  • folyamatosan házalsz munkákért, igyekszel legalább szinten tartani közben a tudásod, és reméled, hogy valahova végre kelleni fogsz. OK, hogy 10+ ezer programozó hiányzik a munkaerőpiacról, ám ezek jelentős része nem junior.

Ha otthon tanultál programozni...

Cselekvési tervként nagyjából ugyanezek a lehetőségek állnak rendelkezésedre. Bár kötöttséged semmi nincs, ugyanígy kapcsolati tőkéd sem a területen - ezt tehát nem árt szerezni. Most, hogy nincsenek workshopok, nyílt napok, nem lehet élő demókat nézni, ez nehezebb lesz, de nem kivitelezhetetlen! A LinkedIN a barátod: kövess be számodra szimpatikus szakembereket, kommentelj a posztjaikhoz, reagálj a megosztásaikra, és tanulj tőlük "hozzáállást", vagyis mindazt, amire szükség van a területen.

Végezz piackutatást!

Mi az, amire most fokozott szükség van? Mi az, ami külfölfön menő, és rövidesen ide is begyűrűzik majd? Mi az, amire van piaci igény, és juniorként is nagyobb lehetőséget nyújt az elhelyezkedésre? Ezeket mind kutasd le, készíts táblázatot, és bővítsd ezek mentén a tudásod! Szempontként mindenképp legyen előtted az is, mit szeretnél kezdeni magaddal a programozói karrieredben: itthon dolgoznál-e vagy külföldön, multinál vagy startupnál, illetve, milyen jellegű projekteken, játékfejlesztéstől a mobilappokon át a telekommunikációs szektorig...

Soft skillek - miben érdemes fejlődnöd?

Az IT cégek csapatbővítéskor nemcsak a tudást tartják szem előtt, hanem azt is, az illető miképp illeszkedne a teambe, megvannak-e azok a soft skilljei, amelyekre nekik szükségük van. Míg a - nem súlyosan, csak néhol - hiányos tudás kompenzálható útközben, ha valaki biztosan nem való az adott cégbe, az adott termékre vagy projektcsapatba, akkor esélytelen a bekerülése is.

Hogyan lehet ezeket fejleszteni? Nos, nem megy másképp, mint gyakorlással - azaz, csapatmunkával. Ha másképp nem is, gyakornokként , vagy a már említett gyakorlati bootcampen mindenképp érdemes kipróbálni magad, megtanulni egy SCRUM-csapat működését, megtalálni benne a saját helyed. A "puha készségek" csak a gyakorlatban jönnek elő; míg annyival értelemszerűen tisztában vagy, hogy introvertált / extrovertált vagy-e például, addig a konkrétabb tulajdonságok és fejleszthető jellemzők nem feltétlenül világosak.

Annyi bizonyos, hogy nem érdemes "ülni a tudásodon." Ha már tudsz programozni, ám sehogy se akar beindulni a karriered, akkor érdemes tágítani a látószögedet, és megnézni azokat a lehetőségeket, amelykről eddig nem is tudtál, nem voltak egyértelműek, esetleg fel se merültek benned ötletként.

Az újrainduló ExperienceIT!-programunk haladóknak szól, célzottan a gyakorlatra fókuszál annak érdekében, hogy beinduljon a programozói karriered, valódi referenciát szerezz vele.

TETSZETT A CIKKÜNK?
TOVÁBBI TARTALMAKÉRT KÖVESS MINKET A FACEBOOKON | VAGY CSEKKOLD A MATRITEL LABS HIVATALOS OLDALÁT!

laptop-2557576_1920_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr1015728254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása