Code & More

Powered by Matritel

Milyen állásra válts, ha 15 év múlva is jól akarsz keresni?
...és a folyamatos fejlődési lehetőséget is vonzónak tartod.

Egy állásnak bőven többet kell jelentenie, mint kényszer-munkavégzést a megélhetés miatt. Vagy, ha már "úgyis csak munka a munka, nem szórakozás", akkor legalább motiváljon az átlagosnál jobb kereset + a fejlődési, előrelépési + tanulási lehetőség együttesen.

Ha mostanság, így 2020 utolsó hónapjaiban körbenézünk, jól látható egy tendencia: nagyon sokan nyitnak a távmunkában végezhető lehetőségek felé. Mindezt pedig olyan cégeknél, amelyek stabil háttérrel rendelkeznek, egy válság sem dönti le őket (vélhetően) a lábukról, és folyamatosan keresett szolgáltatással foglalkoznak.

Amelyekre ez együttesen jellemző, vitathatatlanul az IT cégek, kiemelten a multi-vállalatok. Nem meglepő spoiler következik: olyan állások közül fog kikerülni az a néhány, hosszú távon is ütős karriert és magas bért adó lehetőség, amelyekre ezeknél a cégeknél van kiemelten szükség.

A programozás továbbra is kifizetődő

És már a hozzá társított, a terület zártságára vonatkozó jellemzők is kikoptak, hiszen a bootcampek óta ex-bölcsészekből, vállalkozókból és partyarc biciklis futárokból is lettek már programozók. Magán a területen a folyamatos változás, tanulás a leginkább jellemző, itt ritka az, hogy valaki beül egy pozícióba, és bármiféle tudásfejlesztés nélkül, végig csak ugyanazt csinálja éveken át. Emellett, számos olyan kihívással is szembetalálhatja magát az ember, amit nem egyszerű, nem 1-2 óra orvosolni, hanem akár több hétig is eltarthat, még egy teljes projektcsapatnak is. Aki viszont ráérez ennek az ízére, és jól kezeli az aránylag "monoton alkotómunka", vagyis a kódolás, illetve a problémakeresés-megoldás váltakozó fázisait, hosszú távon is esélyes a sikerre.

Mint az ismeretes, a terület átlagon felül jól fizet, ráadásul a világ bármely pontján el lehet vele helyezkedni. Az ehhez szükséges minimum erős középfokú angoltudás már nyilván nem kérdés. (Ha valaki a digitális nomád megoldásban gondolkozna, azért készüljön fel, hogy egy-egy kiszervezett projektért nem ritkán "szotyoláért" dolgozó indiai programozó-tömegekkel kell versengeni.)

-----

Tudsz kódolni, de még nincs gyakorlatod? Dolgozz éles projekten, a Vodafone számára az ExperienceIT! bootcampen! Gyakorlati programunk során nemcsak releváns tapasztalatot szerzel, hanem senior mentorok a tudásod mélyítését is segítik.

-----

·         A programozás extra magasan fizető, újabban nagyon "szexi" területei

Ilyen például az AI, ide köthetően a robotika és az IT-security is. (Az IoT és a gépi tanulás meg már eléggé pörög.) Ezekhez azonban extra tudásra van szükség, amit nem árt időben elkezdeni elsajátítani, ha netán ez az irány lenne a cél!

·         Az IT szerepe most már nemcsak az IT-szektorban jelentős

Ugyanúgy nő a terület befolyása a mezőgazdaságban, mint az orvostudományban, de folyamatosan szivárog be a politikába, remélhetőleg az oktatásba, és különféle ipari ágazatokba is. (Itthon azért lassabb tendenciával.)

Bár a területhez tartozik, de más pozíció: tesztelés

Ugyan bérekben azért elmaradnak a tesztelők a programozóktól, hosszú távon nekik sincs rossz dolguk. A manuális tesztelés egyszerűbb, és valamivel gyengébben is fizet, illetve kevesebb előrelépési lehetőséget tartogat, az automata tesztelés viszont mindkét téren előnyösebb. Ezek a pozíciók azoknak is ideálisak lehetnek, akiknek van egy erős IT-s affinitásuk és hatékonyan boldogulnak ebben a világban, de a kódolás nem áll kimondottan közel hozzájuk.

15 év múlva ez is jól fizet majd: data scientist

Mivel a cégek egyre inkább hagyatkoznak elemzési adatokra döntéseik, fejlesztéseik, pénzügyi befektetéseik során, valakiknek el kell végezni ezt a tevékenységet. A data scientist (adattudós, adatelemző) rengeteg strukturált és strukturálatlan adatból bogarássza ki, majd teszi érthetővé és átláthatóvá azt, amire a vállalatnak szüksége van. Ezek az adatok egyrészt a már említett döntéshozásra szolgálnak, továbbá különféle vásárlói szokásokról mutatnak értelmezhető képet bizonyos előrejelző modellek, algoritmusok és mintafelismerő módszerek alapján. Az adatelemzők tevékenysége iránt dinamikusan növekszik a kereslet. Ez nagyon erős analitikus gondolkodásmódot igényel, akárcsak a programozás; sőt, a kettő munkája sok esetben össze is függ. (Programozók fejlesztik az adatelemzést segítő programokat.)

pexels-cottonbro-4709286.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr6716266858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása