Code & More

Powered by Matritel

5 technológia, ami 2020-at meghatározza majd

Mindennapjaink része, hogy valamilyen új technológia jelenik meg, vagy a meglévők ugranak nagyot. Értelemszerűen, bejósolni az előbbit nem lehet, de számos nemzetközi portál eszmefuttatásait összevetve és értékelve úgy tűnik, az alábbi 5 fog majd lázban tartani minket.

Mesterséges intelligencia - mi más?

Az AI-alapú rendszerek nagyban megkönnyítik a mindennapjainkat, munkahelyektől az otthonunkig. Virtuális asszisztensek, chatbotok, no meg az egyetlen eszközről vezérelhető, egymással összekötött gépek kora jön el még inkább, az AI-jal párhuzamosan az IoT, azaz az Internet of Things is még komolyabb szerephez jut majd. Mik lesznek azonban a terület kihívásai, amire már most számítani lehet? Korábbi cikkünkben részletesen bontottuk ki az "AI napjainkban" témakörét, IDE kattintva éred el.

VOICE rendszerek

Szintén köthető a mesterséges intelligencia témájához, (mi nem?) a VOICE rendszerek alakulása. Sirit, a Google Home-ot, Alexát már sokan jól ismerjük, és azt is tudjuk, hogy jó-jó mindegyik valamire, akkorát azért mégsem szól, mint a jövőben játszódó filmekben. Az infók sokszor félremennek, "kommunikációs" képességeik pedig finoman szólva sem lehengerlőek. Az is tény azonban, hogy nehéz egy hang által vezérelt, illetve hanggal válaszoló rendszert felépíteni, fejleszteni, kivitelezni, ám az AI kollektív fejlődése itt is megmutatkozhat majd. Itt van például a neuro-lingvisztikus programozás (NLP), ami segítene ezen változtatni. (Ennek nincs köze az IT-hoz, de machine learning útján alkalmaznák a tudományterületet a VOICE-rendszerű gépek esetében is.)

Blockchain technológiák

Itt azért szerepeljen egy kis kibontás is: ez egy adatbázis, amely folyamatokat tárol, tehát lánc lesz belőle. A peer-to-peer (online felületen, embertől-embernek) történő tranzakciók egymáshoz fűződő láncolatot alkotnak. Ebben jelen van egészen a legelsőtől kezdve minden tranzakció. A főkönyvet, amelyben ezek szerepelnek, minden résztvevő számítógép tárolja, így a szereplők engedélye nélkül, nem lehetséges a módosítása. A hálózat önellenőrző, 10 percenként egyezteti a tranzakciókat, amelyek csoportjai jelentik a blokkokat - innen a megnevezés másik fele. Mivel egyre több befektetőt érdekel, így hamarosan, akár már 2020-ban meghatározó technológiai szereplővé válik majd. Nyilvános, szabadalom által nem védett, és tulajdonképpen minden cég létrehozhatja a saját blokkláncát.

Virtuális és kiterjesztett valóság

Eddig főleg játékokhoz használták, bár az USA-ban már a hadsereg, a haditengerészet és a partiőrség is beveti kiképzéseihez ezeket a technológiákat. Míg a virtuális valóság egy önálló, új valóságot teremt virtuális térben, addig a kiterjesztett valóság a valós világot "turbózza fel" - erre nagyon jó példa volt a pár éve taroló Pokemon GO játék is. Nem meglepő hát, hogy elsődlegesen a szórakoztatóipar használja majd őket még nagyobb arányban, például interaktív múzeumi tárlatok megvalósításával. Emellett az oktatás, a marketing, a sport, illetve a műtétek, sérülések utáni rehabilitáció során is várható az alkalmazásuk.

Cyber security

Bár nem újdonság, nem feltűnő módon egy ideje már jelen van a cyberbiztonság. Azonban a nagyarányú fejlődés egyben újfajta kockázatokat is jelent, így, főként az AI ugrásai miatt, drasztikus mértékben fog növekedni a cyberbiztonság iránti igény. Ezzel együtt - és a területnek 2020-ra már ez a sors jósolható - meg fog háromszorozódni a területen jártas szakemberek iránti igény. Talán húzóerőt jelent majd, hogy az etikus hackereknek és más "cyberszekusoknak" kiemelkedően fizetnek majd a továbbiakban is, hiszen nemcsak kevesen vannak, de tényleg komoly szükség van rájuk.

IT-recruitment | Fejlesztői workshopok, képzések

hmd-4140960_960_720.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr2815305016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier, tanácsok, érdekességek, képzé

Friss topikok

Címkék

AI (3) ai (1) algoritmus (1) állás (3) álláskeresés (1) applikáció (1) betegség (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (19) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) demo (1) egészség (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (3) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (32) fejlesztő (19) fejlesztői képzés (13) fejlesztő állás (4) fejlődés (8) film (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) generalista (1) gyakorlat (2) hard skillek (2) harmónia (1) híres ember (1) horoszkóp (1) humor (2) idézetek (2) infóest (1) informatika (21) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (2) internet (1) introvertált (1) iot (2) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (25) IT-karrier (3) játékfejlesztés (1) java (12) jóbarátok (1) jubileum (1) kamera (1) karrier (30) karrierépítés (9) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (14) képesség (1) képzés (14) kertészmérnök (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kódolás (2) konferencia (2) laptop (1) lehetőség (3) machine learning (2) macska (1) matritellabs (9) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (4) MI (1) mobil (1) motiváció (3) munka (13) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (10) munkahely (14) munkahelyváltás (7) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (1) nők (1) nyílt nap (1) okosotthon (3) oktatás (11) önmegvalósítás (12) programnyelv (1) programozás (16) programozó (16) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) random (1) recruitment (3) relax (1) robotika (1) siker (3) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (9) sorozat (1) specialista (1) sport (1) stressz (1) szakma (1) személyiség (2) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (5) tanulás (20) tech (11) technológia (4) telefon (1) tévé (1) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (9) változtatás (3) világ (1) virtuális (1) virtuális asszisztens (2) workshop (1) Címkefelhő