Code & More

Powered by Matritel

Így nézne ki a karácsony a mesterséges intelligencia világában

Úgy döntöttünk, így az ünnepek ideje alatt kevésbé súlyos témát boncolgatunk, és elmélázunk a jövőn, ami talán vár minket. Hogy nézne ki a világ kedvenc ünnepének 3 napja és előkészületei, ha a mesterséges intelligencia uralná az életünket, az otthonainkat?

Sci-fi ünnepre fel!

drone-2816244_1920.jpgElőkészületek... Az ajándékok

Reggel van, egy héttel karácsony előtt járunk. Mindenki felkel, végzi a napi rutint. A fürdőszobai tükör jelzi, hogy épp milyen ápoló termékekre, hatóanyagokra lenne szüksége a bőrnek, illetve azt is megmondja, melyik van kifogyóban otthon. Rendelje-e automatikusan a rendszer, vagy listázza karácsonyi ajándékötletként, teszi fel a kérdést az érintőkijelzős okostükör. A kávé már magától fő a korábbi beprogramozás alapján: pontosan ugyanabban az időben, mint minden nap. Ismét érkezik egy tájékoztató: az elmúlt 30 napban klasszikus olasz eszpresszót kért legtöbbet a család, így, bár nem nagy ajándék, a közös listára ez is felkerülhet! De mi legyen a többiek ajándékával? Az algoritmusok tájékoztatást küldenek, ki, mire keresett rá legtöbbször nem titkosított módban, illetve milyen ötletekről beszélgettek egymással legtöbbet a családi ebédek során: ennek megfelelően ajánlatokat is tesz ajándékötletekre a családtagok számára.

Persze, maga a bevásárlás is sokkal könnyebb lett, mint valaha: nem kell kattintgatni és keresgélni sem, kész lista érkezett a legjobb ajánlatokról, várható szállítási időkről és az adott márkáról és boltról összesített vásárlói véleményekről is. Ugyanez igaz a karácsonyi ételekre: a bevásárlás már az ajtó előtt vár, és még a futárral sem kellett találkozni, mert drónok hozták a pakkokat. Akárcsak a korábbi évek választásainak és a család ízlésének megfelelő karácsonyfát.

Miközben még az utolsó munkanapok zajlanak, a robot takarítóeszközök a távollétükben és a home office-uk ideje alatt -, elvégzik a szükséges teendőket, a karácsonyi nagytakarítás ezzel már meg is van!

Kell-e utazni, vendégségbe menni?

Igény szerint természetesen még működik a klasszikus látogatás, de a külföldön élő barátokkal, rokonokkal is kellemes vacsora költhető el a VR-szemüvegeken keresztül. Kifejezetten azzal a baráti házaspárral várt nagyon a találkozás, akik a Maldív-szigetekre költöztek. Jól fog esni velük egy séta a tengerparton, miközben itthon szürkeség van. A Norvégiában élő rokon is jelezte, hogy szívesen megmutatná, milyen gyönyörű havas táj veszi körül, hiszen az esős Közép-Európában is jólesik a téli hangulat!

Persze, az utazás is sokkal könnyebb: az önvezető autók korában a balesetek elenyészően csekélyek, és közlekedés közben bőven van idő beszélgetni, filmet nézni is.

Mivel a rokon, akihez elutaznak pár napra, nem szereti a kutyákat, a család ebjéről való gondoskodást is meg kell oldani: természetesen otthon marad, és sétálni a bérelhető kutyaszitter-robot viszi majd előre programozott időpontokban, és az egészségügyi állapotáról is információkat küld. A lakás folyamatos élő videókat is közvetít arról, mit csinál a kutya, egyetlen hívás segítségével pedig beszélhetnek is hozzá a gazdái. Étkezései pofonegyszerűen működnek: arcfelismerős szoftver segítségével minden alkalommal a kutya egészségének megfelelő mennyiségű tápot és vizet kapja az adagolóból.

Mennyi fogyjon bejligől?

Természetesen a bejglirecept miatt sem kellett sokat törnie magát senkinek: az intelligens adagolók mindent pontosan és pillanatok alatt kimérnek, a keverés, gyúrás, nyújtás, tekerés is roboteszközök segítségével megy pofonegyszerűen. Hogy biztosan tudják, miből-mennyit egyenek, egy intelligens kapszulát nyel le az egész család ünnepek előtt, amely végig haladva a testen, adatokat gyűjt az egészségi állapotról. Egy robot-orvosprogramból pedig lekérdezhető, mennyi kalória fogyasztása ideális, és mire célszerű figyelni az ünnepek alatt is az étkezésben. Ha mégis megcsúszik valaki, akkor az okosórája jelez számára, hogy ideje letenni a villát!

Ez a világ persze még nagyon messze van, de érdekes volt egy kicsit elgondolkodni, mi lenne, ha… Vagy lesz-e ilyen egyáltalán?

TETSZETT A CIKKÜNK?
TOVÁBBI TARTALMAKÉRT KÖVESS MINKET A FACEBOOKON | VAGY CSEKKOLD A MATRITEL LABS HIVATALOS OLDALÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr5416355700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása