Code & More

Powered by Matritel

Introvertált készségek, amiket ne hagyj ki a CV-dből

A világ jelenlegi felépítése abszolút az extrovertáltaknak kedvező. Legyél hangos, mutasd meg magad, építs kapcsolatokat... Miközben introvertáltként ez az egész iszonyatosan fárasztó. A legtöbb introvertált mások szemében simán csak antiszociális, és sok esetben még a pozícióversenyben is rossz helyről indul...

DE!

Mert mindig van egy de! Az introvertáltak számos olyan képességgel rendelkezhetnek, amelyek előnyt jelentenek. Ha te is intró vagy, ne hagyd ki őket a CV-dből. 

Analitikus személyiség - úgy általában

Nagyon sok tulajdonság ágazik le az általánosan jellemző elemző készségekből, sőt, eleve sokféle analitikus kompetencia létezik. Éppen ezért, azt javasoljuk, hogy mindenképp írd bele, ha elemző alkat vagy, de ne csak így önmagában, mert így elég semmitmondó lehet. Fontos, hogy ezt a képességed kibontsd, és leírd, miben nyilvánul meg!

Problémamegoldó képesség, vagyis megoldás-fókuszú gondolkodás

Senki nem szereti a rinyagépeket a munkahelyeken, ezzel ellentétben, azok már az első pillanatban szimpatikussá válnak, akik megoldás-fókuszúan gondolkodnak, illetve nem ijednek meg attól, ha ki kell küszöbölni egy hibát. Ez egyrészt alapvető hozzáállás, másrészt pedig annak a kérdése, hogy képes vagy-e a kapott információkra felépíteni egy megoldási stratégiát. Olyan soft skill, amiért kapkodnak - ne tagadd le, ha benned megvan! Mert ez bizony főleg intró-vonás...

Tanulékonyság + helyzetfelismerés

A fejlesztés + programozás elég nagy arányban áll a megoldások kereséséből, és nagyon fontos a sémák megfelelő észrevétele, alkalmazása is. Vagyis egy új probléma esetén meg kell keresni a megoldást, de ha ugyanaz, vagy valami nagyon hasonló jön szembe újra, ezt fel kell ismerni. Mivel az introvertáltak folyamatosan reflektálnak magukra, a világra, illetve a megtanult dolgaikra is, ebben simán brillíroznak. Ha te is, akkor mondd el magadról!

Fix fókusz, vagyis kizökkenthetetlen koncentráció

Egy introvertáltat szinte csak a hangzavar, felbolydulás, meg extrovertált "támadása" képes kizökkenteni abból, amivel épp foglalatoskodik. Ez jelentősen növeli a hatékonyságát, letisztult, átlátható munkát képes végezni. Nem fog cseverészni munka helyett. Az egyetlen veszélyforrás, hogy elmerül az ötletek, lehetőségek tanulmányozásában akár hosszú órákra is.

Egy introvertált igenis lehet csapatjátékos!

Csak kisebb csoportokban. Az IT világát jellemző agilis és scrum módszertanok szerinti munkavégzés ehhez e tekintetben ideális is: kis csapat, mindenkinek megvan a helye és a dolga, tiszták a szerepek. (Többnyire.) Ezekhez a csoportokhoz az introvertáltak jól tudnak alkalmazkodni, így, ha nem az minden vágyad, hogy egyszemélyes kommandóként működj a világban, hanem igenis jó vagy csapatban, ne félj kommunikálni a CV-dben sem. 

Kiemelkedő megfigyelő képesség

Változó az introvertált személyiségek esetén is, hogy egy-egy feladat, probléma vagy épp elemzés esetén "kintről haladnak befelé", azaz az egésztől a részletekig, vagy éppen fordítva; annyi azonban bizonyos, hogy az introvertáltak jobb megfigyelők az extrovertáltaknál. És, mivel analitikus, elemző személyiségek, sok olyan részlet és problémafelvetés köszönhető nekik, amiken más elhasalt volna. Erről se félj mesélni!

...De nem kell kategorizálni.

Kevés ember szélsőségesen extrovertált vagy introvertált, mindenki vegyes. Viszont a tulajdonságokra, illetve a munkavégzésre jelentősen képes hatni, valakiben melyik dominál.

IT-recruitment 

man-871960_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr10015405572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier, tanácsok, érdekességek, képzé

Friss topikok

Címkék

agilis (1) ai (1) AI (3) algoritmus (1) állás (3) álláskeresés (1) applikáció (1) automatizáció (1) betegség (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (19) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) demo (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (33) fejlesztő (19) fejlesztői képzés (13) fejlesztő állás (4) fejlődés (9) felgyorsult (1) film (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (2) hard skillek (2) harmónia (1) híres ember (1) home office (1) horoszkóp (1) humor (2) idézetek (2) infóest (1) informatika (21) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (2) internet (1) introvertált (1) iot (2) iphone (1) iskola (1) IT (26) it (1) IT-karrier (3) játékfejlesztés (1) java (12) jóbarátok (1) jubileum (1) kamera (1) karrier (30) karrierépítés (9) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (14) képesség (1) képzés (14) kertészmérnök (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (2) konferencia (2) környezet (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) machine learning (2) macska (1) matritellabs (9) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (6) MI (1) mobil (1) modern (2) módszertan (1) motiváció (3) munka (16) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (10) munkahely (15) munkahelyváltás (7) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (1) nők (1) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (11) önmegvalósítás (13) produktív (1) programnyelv (1) programozás (17) programozó (17) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (1) random (1) recruitment (3) relax (1) robotika (1) scrum (1) siker (3) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (9) sorozat (1) specialista (1) sport (1) stressz (1) szakma (1) személyiség (2) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (5) tanulás (20) társadalom (1) tech (12) technológia (4) telefon (1) tévé (1) tippek (1) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (9) változtatás (4) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő