Code & More

Powered by Matritel

Fave vagy fake? Bootcamp pro és kontra
Avagy a csúszós fejlesztői pálya diploma nélkül

Az elmúlt pár év abszolút a fejlesztői bootcampek sztár-időszaka volt, de már kevésbé nagy körülöttük a hype. Köszönhető ez annak, hogy sok cég van, akik a tipikus - mindjárt elmondjuk, milyen az - bootcampek hallgatóiból már nem kérnek, és persze a különféle fórumoknak is, ahol 100-200-250 kommenten keresztül cserélnek eszmét egymással a gyorstalpalók pártolói és ellenzői. (Általában ezen a ponton nem tudunk tovább olvasni, mindenesetre, igencsak tanulságos eszmecserék ezek - és ezt egyáltalán nem ironikusan mondjuk.)

Szóval, a tipikus bootcampek

Rövidek - 1-4 hónaposak -, ebben 100-600 kontaktórával, és gyors, nagyon-nagyon gyors, elviekben "lényegre" szorítkozó tananyaggal, változó arányú gyakorlati időszakkal, ami időnként sajnos meglátszik a végzetteken. Mivel sok esetben fordul elő a különféle bootcampeknél, hogy "kötelező elhelyezések" vannak, azaz X db végzettet szállítani kell a partnercégnek, nyilván nem mindig ütköznek ki rögtön a hibák. Azonban esetleges továbblépések során, amikor a korábbi végzett 6-10 hónapos szakmai tapasztalattal úgy dönt, maga kezdi el építeni a karrierjét, nem mindig kap kedvező visszajelzést a célzott helyekről. 

A leggyakoribb ellenérvek: nem elegendő az elméleti alaptudás - azaz nincs mire építkezni -, bár időben megvan a gyakorlat, nagyon egysíkú, bizonyos kérdésekben "totál homály" az adott jelentkező, tájokozottsági szinten sem rendelkezik bizonyos tudásokkal...

classroom-1699745_1920.jpgHa az egyetemi képzés 3-5 év, akkor mégis mit várnak egy 3-5 hónapig tanuló bootcamapestől...?

Nos,az egyetemen végzettek sem mindig olyan profik, mint azt gondolnák. Azok, akik az egyetem alatt nem mentek el gyakornoknak és/vagy diákmunkára, nem indulnak túl jó esélyekkel a területen, ami bár szívesen fogad kezdőket is, alapvetően elvárja azt, hogy ne legyen újdonság a csapatmunka és az agilis vagy scrum módszertanok fogalma. Ráadásul, a több év alatt épülő tudás gyorsan elfelejtődik, ha egy végzett nem ebben helyezkedik el, 1-2 év alatt jelentősen megcsappan a fejében lévő információk mennyisége. Ami pedig még rosszabb: nyilván kiváló lehetne 3 évnyi tanulás, ha nem totál elavult dolgokkal foglalkoznának a képzések nagy részében - sajnos a naprakészség és a gyakorlatiasság nem éppen erőssége az egyetemi képzésnek. Az egyetemi képzésen egyébként a soft skillek fejlesztése sem tölt be olyan központi szerepet, mint a bootcampeken, ahol nyilván a munkaerőpiaci helytállás a cél, nem pedig maga a papír megszerzése.

Amit a bootcampesektől várnak: elképzelés szinten nyilván azt, hogy a 20 000 üresen álló fejlesztői széket majd betöltik. (Ez a szám, amivel sokan dobálóznak amúgy, a seniorokat is tartalmazza - szóval, felezzük nyugodtan.) 10 000 hiányzó szakember még mindig rengeteg, viszont ez nem elég ahhoz, hogy boldog-boldogtalant-bárkit felvegyenek fejlesztőnek vagy épp automata tesztelőnek a cégek. (Utóbbi is igen keresett.) Az a cél, hogy naprakész tudással kerüljenek be fiatalok és kevésbé fiatalok, akiknek van annyi elmélet is a zsebükben, amelyre lehet építkezni, illetve ne legyen számukra teljesen újdonság az, hogyan működnek a dolgok Ilyen formán tehát, az igazság odaát középen található: a bootcampeseknél az elmélet, az egyetemistáknál a soft skillek hiányoznak inkább - míg a gyakorlat alapvetően mindkét esetben kevés.

+ érv LEHET a bootcampes végzettek mellett, egy esetleges előképzettség. Mérnöki diplomával, felsőfokú nyelvtudással, pénzügyi ismeretekkel rendelkező képzettek/karrierváltók vannak a általában a legnépszerűbbek között.

Hogyan szűrnek a munkáltatók?

Egyetemistákat leginkább a diákmunkák alapján, több iskolaszövetkezet is ráment a fejlesztő gyakornokok kiközvetítésére, akikből sokszor lesz végül főállású dolgozó. Nálunk pedig a junior JAVA képzéseket a pénteki demóinkon nézik meg hétről-hétre élesben a partnerek, illetve a projektszakaszban is figyelik a munkáikat. Mindkét módszer arra szolgál, akár az egyetemisták "felvételét", akár a képzésünkről kikerülőket nézzük, hogy élesben mutatkozzon meg a tanulók munkája, képessége, csapatba való illeszthetősége. 

demo_1.pngAmit mi léptünk minderre

Nem szeretjük klasszikusan bootcampként definiálni magunkat, ez inkább egy intenzív, magas - 800+ óraszámú - tréning.

Az 5 hónapos időszak alatt van elméleti alapozás, - mivel nyilvánvaló, hogy erre szükség van! - folyamatos demók, amelyek nyitottak a munkáltatók számára, és idén először, a JAVA bootcamp képzés iránt érdeklődőknek is. (RÉSZLETEK)

A gyakorlati fázis pedig éles projektszakaszt, valódi munkát jelent - csapatban, a már említett, IT-cégeknél is alkalmazott módszertanok alapján. Szintén idei újításként teheted meg, hogy amennyiben van fejlesztői alaptudásod (OOP), vagy épp nagyon-nagyon régen gyakoroltál már utoljára, becsatlakozhatsz a projekt időszakunkhoz külsősként! Azaz, a képzésen az elméleti fázistól résztvevő diákjainkkal együtt teljesíthetsz fejlesztői projektgyakorlatot, és utána még állást találni is segítünk... (RÉSZLETEK)

Minden részletért keresd a weboldalunkat: www.matritellabs.hu

és 

kövess minket a social mediában! ITT és ITT.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr614878254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása