Code & More

Powered by Matritel

Sztárszakma húszezres hiánnyal: hogyan lehetsz te is programozó?
Összeszedtük a lehetőségeidet, ingyenesektől a fizetősökig

image_from_ios.jpgProgramozás. Anno mindenkinek falfehér, napfényt sosem látott kockák jutottak az eszébe, akiknek életük célja "valami kód", a napjaik meg más földi halandók számára láthatóan egysíkú, tökéletesen felesleges dolgokkal telnek.

Aztán az információs technológia elkezdte átszőni az életünket, erről mi is írtunk korábban, például az AI közeli jövőjéről szóló cikkünkben. De elég csak neked is elgondolkodni azon, naponta mennyiszer használsz olyan felületeteket, alkalmazásokat, eszközöket, amelyek sok-sok programozó munkájának köszönhetőek? Így nőtt meg a munkaerőpiac igénye annyira, hogy most már 20 000 felett van a programozói hiány, és alakult át a terület egészében. A legtöbb IT-cég modern körülményekkel, a napi munkát megkönnyítő szolgáltatásokkal, profi felszerelésekkel, és a juttatásokat tekintve, a piac legkedvezőbb feltételeivel várja azokat, akiknek szimpatikus ez a karrier.

Pár alapkészség, amivel jó, ha rendelkezel az új úthoz:

  • Inkább reálos agy, logikus, összefüggésekben történő gondolkodás,
  • probléma-fókuszú helyett megoldás-fókuszú, de analitikus szemlélet,
  • magas szintű angoltudás - a legtöbb cégnél pl. munkanyelv az angol, de maga az IT egészében erre épül, tehát egyszerűbb boldogulni vele,
  • tanulékonyság, gyors észjárás,
  • csapatmunkára való képesség,
  • félelem- és zavarmentes prezentációs készség,
  • türelem akkor és ahhoz, amikor akár napokig kell keresni valamire a megoldást,
  • szorgalom és eltökéltség, ami "otthon sem hagy nyugodni." Azért nyugi, lesz mellette életed is.

(Ezeket azért írtuk le már bevezetésként, mert vissza-vissza fogunk utalni rájuk!)

Útvonalak a programozói karrierhez

1. Autodidakta tanulás otthon

read-3048651_1920_1.jpgKönyvek, videós anyagok, képzési felületek: számtalan dolog áll akár ingyenesen, akár már pár dollártól rendelkezésedre a tanuláshoz. Igen, akár a nulláról is - és az előbb felsorolt skilleknek talán itt lesz leginkább jelentőségük. Elvégre, itt magadra vagy utalva, és intenzíven, folyamatosan kell használni a képességeidet! A legjobb képzések nyelve mindig angol, tehát ezt is fokozottan igénybe kell majd venned.

Előnyei: Akárhol, akármikor végezheted, a mobilodról tanulhatsz a metrón, a strandon, bárhol IS. Akkor szeded elő, amikor te gondolod, hiszen ezen a szinten ez csak egy hasznos hobbi. Ha pedig valamit nem értesz, van időd más fórumokon utánakeresni.

Hátrányai: Ingyenes, vagy legalábbis, nagyon olcsó. "Akkor szeded elő, amikor gondolod" - ez egyben hátrány is lehet, hiszen nem haladsz olyan dinamikusan, egy kisebb szünet, pl. nyaralás, családi események után elveszhet a megszerzett tudás. Nyilván, itt nem haladsz olyan tempóban, mintha "lenne felügyelet", és senki nem mentorál akkor, ha szükséged van rá. A prezentációt és a csapatmunkát nincs lehetőséged megtapasztalni.

Esélyeid vele a munkaerő-piacon: Nem teljesen esélytelen az elhelyezkedés, de ez erősen személyes kérdés! A motiváción alázaton múlik minden, és persze a bérben is picit rugalmasabbnak kell lenned, ha "certificate" és/vagy külső ajánlás nélkül érkezel. Sokan gondolják úgy, hogy ezzel majd szabadúszók lesznek, de - tapasztalatok alapján mondjuk! - a szabadúszóság szinte nagyobb tudást igényel, és jóval feszítettebb tempót, mint beülni egy munkahelyre, ahol sok-sok gyakorlási lehetőséged van, és közös felelősséget vállalva dolgoztok.

Részidős képzések, részben otthonról is teljesíthető képzések

computer-3368242_1920_1.jpgPárhetes gyorstalpalók, "intró" kurzusok is rendelkezésedre állnak, abszolút vállalható árakon, ha programozást szeretnél tanulni. Azt, hogy ezekkel egyszeriben karrierváltást érnél el, egyik sem ígéri, hiszen ezek általában bevezető, vagy egységekben egymásra épülő tanfolyamok. Viszont abszolút hasznos lehet kipróbálni, mert...

Előnyei: Nem kell otthagynod miattunk a munkahelyed, nem kell magasabb összeget rájuk szánnod, mégis szervezett, mentorálást is tartalmazó képzésen vehetsz részt így. Különösen ajánlott és hasznos akkor, ha bele szeretnél kóstolni kicsit a programozás világába, de nem mersz nagyobb pénzösszeget ráfordítani, és abban sem vagy biztos, tényleg való-e neked.

Hátrányai: Ha bejön, akkor jöhet a többi kurzus, ez anyagilag és szervezésben tekinthető picit hátránynak... :) Ha nem jön be, akkor pedig érezheted pénzkidobásnak - de gondolj arra, hogy ez akár egy utazásnál, vagy bármilyen vásárlásnál is benne van a pakliban, itt meg legalább tudást kapsz cserébe. Az ilyen kurzusokhoz továbbá, nem tartozik semmilyen gyakorlati fázis, így élesben kevésbé van lehetőséged kipróbálni magad.

Esélyeid vele a munkaerő-piacon: Hasonlók, mintha otthon tanulnál, viszont fontos, hogy stabilabb tudást szerezhetsz így. Ráadásul, ha tetszik, akkor választhatsz egymásra épülő kurzusokat, és végül eljuthatsz a gyakorlati szakaszig, amivel már elég jól indulsz!

Extra tipp: Voltál már alapozókurzusokon, esetleg egészen magas szintre jutottál otthon, de a gyakorlat, ahogy írtuk is, kimaradt? Nincs veszve semmi, mi ugyanis - teljesen egyedi módon -, kínálunk éles projektfázis-programot, ahova be lehet csatlakozni. Jelenleg épp fut egy ilyen, de rövidesen megosztjuk a következő indulásának idejét és feltételeit is. Utána pedig elhelyezkedési lehetőséget is kínálunk, amennyiben tényleg az új karrier a cél!

Teljesidős programozói képzések, azaz bootcampek

team.jpgÁltalában 4-12 hónaposak az ilyen képzések, és alapoktól juttatnak el egy gyakorlati szakaszig, majd segítenek állást találni is. Nyilván, ahány lehetőség, annyiféle, mi most a nálunk elérhető lehetőséggel ismertetünk meg. 5 hónap alatt válhatsz junior Java fejlesztővé, a piacon kínált legmagasabb kontaktóra mennyiség és angol nyelvű képzés mellett. Az 5 hónap alatt kapsz elméleti alapozást, majd gyakorló és éles, valódi projekten végzett fázisban veszel részt. Teljes munkaidőben vagy jelen, azaz minden hétköznap, napi 8 órában, két hét szünettel útközben. Utána segítünk elhelyezkedni is, ha azt a konstrukciót választod.

Előnyei: Nagy tudásmennyiséget kapsz, aminek megszerzését mentorok, esetünkben, területenként specializált mentorok segítik. Mivel ez a "főállásod", így ténylegesen rászánod a szükséges időt, nem kallódsz el közben, és a tudás folyamatosan tud benned gyarapodni. Mivel profik rakták össze a képzési struktúrát, a munkaerőpiac igényeit kiszolgáló ismeretanyagot építettek egymásra. Az éles projekt során a munkakörnyezetben is használt agilis módszertanoknak megfelelően kell dolgoznod, míg a heti demókon fejlődik a prezentációs készséged. Mivel a lehetőségben az elhelyezkedés segítése is szerepel, értelemszerű, hogy soft skill tréningekkel a munkahelyi kihívásokra is igyekszünk felkészíteni.

Hátrányai: Magas ára van, de a piacon még mindig jó konstrukciót kínálunk, pláne, ha hozzávesszük a legmagasabb kontaktóraszámot, az angol nyelvű képzést, illetve azt, hogy nálunk célzottan kis csoportban, fokozott odafigyeléssel zajlik a képzés - DE EZEK MÁR NEM HÁTRÁNYOK, UGYEBÁR... A teljes munkaidős képzés mellett persze, a tanulóknak fel kell adniuk korábbi munkahelyüket, így számolniuk kell azzal, hogy az időszakban nem lesz aktív jövedelmük. Ez mindenképp visszahúzó erő, bár némi segítséget jelent az utófinanszírozás lehetősége.

Esélyeid vele a munkaerő-piacon: Nyilván, ezzel indulsz a legjobban, hiszen "fel vagy készítve" minden oldalról, és még gyakorlatod is van már, látod, hogy működik az agilis projektmunka. (De a végeredmény mindig rajtad múlik) :)

Kövess minket további infókért:

Facebook

Instagram

Fejlesztői workshopok, képzések - Matritel Labs hivatalos weboldal

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr7015010694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása