Code & More

Powered by Matritel

Kik azok a digitális nomádok és ki válhat digitális nomáddá?

A fejlesztés és az IT területe úgy általában alkalmas a digitális nomádságra, és egyre többen is vannak, akik ezt az életformát választják. De mit is jelent digitális nomádnak lenni? 

entrepreneur-2934861_1920.jpgElső kör: szabadúszó vagy digitális nomád? Sokan keverik

A szabadúszók jellemzően egyszemélyes kommandók, azaz egyéni vállalkozók, akik nem egy fix megbízónak, hanem egyszerre több projekten dolgoznak. Van egy fix fizikai helyük, városuk, ahol tárgyalni járnak, ügyféllátogatóba mennek, illetve otthonról és/vagy co-working irodákból dolgoznak.

Legnagyobb kihívásaiknak az ügyfélszerzés, illetve "mindennek a kézben tartása" tekinthető, hiszen itt az adminisztrációtól az adófizetésig, a számlázástól az ügyfélkezelésig, mindenért egy személyben felelnek, túl azon, hogy - ideális esetben - profik a területükön. Szintén nehéz szabadúszóként szabadságra, pihenőidőre vonulni. Persze, meg lehet tenni, de itt mindig pont annyi pénzt kap az ember, amennyiért megdolgozik, és nincs helyettesítés. Legtöbben egyébként sosem kapcsolnak ki 100%-ra azok közül, akik még az első pár évüket tapossák.

A digitális nomádok lehetnek szabadúszók, de nem törvényszerű, hogy azok. Egyes cégek, főleg startupok, IT-s vállalkozások nyitottak a távoli munkavégzés lehetőségeire, hiszen tudják, rengeteg módja van a hatékonyság elérésének ma már akkor is, ha az egyik fél Balin, a másik meg New Yorkban van. Persze, ezzel a klasszikus csapatmunka fogalma jelentősen átíródik, és a digitális nomádok pozíciói inkább nagyfokú önállóságot, semmint folyamatos együttműködést igényelnek - de sokféle árnyalat lehetséges.

Digitális nomádnak lenni tulajdonképpen annyit jelent, hogy...

- helyfüggetlen életmódot élsz,

- az évből több hónapot is külföldön töltesz,

- munkavégzésed a "digitális" térben történik, nem igényel személyes jelenlétet,

- lehetsz szabadúszó vagy bejelentett dolgozó is.

Tehát úgy fedezheted fel a világot, hogy nem kell egy nyaralás időkorlátjához alkalmazkodnod, miközben a kiköltözés kapcsán nem kell olyan dolgokkal foglalkoznod, mint a kinti állandó munkahely keresése vagy a letelepedés intézése.

thailand-2113685_1920.jpgPersze ennek a "bőröndömmel és laptopommal a világban" életmódnak is megvannak a maga kihívásai, amelyek kevésbé gyakorlati jellegűek, mint a szabadúszóság esetén, inkább a skillekre vonatkoznak.

1. Piacképes tudás: mindenképp olyasmivel kell foglalkoznod és olyan szinten űznöd, ami lehetővé teszi, hogy megélj belőle / a munkáltatód megbízzon benned annyira, hogy engedi a távolságot.

2. Olyan munkakör, ahol lehetséges csak digitálisan jelen lenni: bizonyos területek esetén (egyelőre) teljesen kiesik a távoli munkavégzés lehetősége, de több olyan munkakör is van, amivel nyugodtan nomádkodhatsz. Itt most nem soroljuk fel mindet, de ha területeket nézünk, akkor a kreatív és marketinges munkák, illetve a programozással kapcsolatos tevékenységek viszik el a pálmát.

3. Nyelvtudás. OK, ez azért elég evidens. ANGOL!

Érdekesség: tudtad, hogy a digitális nomádság jelenségét leíró első könyv már 1997-ben megjelent? Ehhez képest valósággá és kézzelfogható jelenséggé csak 2015 környékén vált... Amúgy EZ az.

4Nyitott személyiség: mivel a szeretteidet "hátrahagyod" - még, ha a pároddal vagy legjobb barátokkal mentek is, nem csomagolhatsz mindenkit be a bőröndbe -, kénytelen vagy új, idegen emberekkel ismerkedni. Szerencsére a digitális nomádoknak munkavégzési helyet biztosító közösségi terek, irodák, esetleg célzottan őket vonzó szállások lehetőséget teremtenek a kapcsolatépítésre, már, amennyiben erre te magad kellően nyitott vagy. 

Tipp: előkészítőt jelenthetnek a digitális nomád táborok, ahol magyar közösséggel keltek útra, és próbáljátok ki ezt az életformát.

hand-1757224_1920.jpgMikor válaszd a szabadúszó karriert?

Ha fontosabb, hogy földrajzilag meglegyen a stabilitásod; de megbízások mennyiségében, így akár anyagilag is el tudod fogadni az ingadozásokat; távol áll tőled, hogy egyetlen céghez, egyetlen pozícióhoz kötődj, esetleg zavarnak is a szabályok; ha nem félsz attól, hogy minden felelősség a Te kezedben van; szabad és magabiztos, de inkább önreflektív, introvertált típus vagy.

Mikor válaszd a digitális nomád karriert?

Ha be szeretnéd utazni a világot úgy, hogy közben bevételt is termelsz; ha ragaszkodnál a fix pozícióhoz, de helyhez kötöttség nélkül; ha rendelkezel annyi önismerettel, hogy tudd, milyen életszínvonalon szeretnél élni - ettől függ ugyanis, hogy mit, mennyit érdemes dolgoznod, milyen helyekre utazhatsz, hol fogsz lakni...; ha inkább extrovertált, nyitott típus vagy, akinek nem okoz gondot új embereket megismerni, akár kezdeményezni; vagy komfortzónáját feszegető introvertáltnak érzed magad.

Mindkettőhöz fontos, hogy kíváncsi típus legyél, aki szeret tanulni és fejődni. Szabadúszóként csak a folyamatos fejlődéssel tudsz érvényesülni, digitális nomádként pedig eleve az fontos, hogy meg akard ismerni a világot...

Legfrissebb IT-pozícióinkat ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr4515348100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása