Code & More

Powered by Matritel

Mesterséges intelligencia olvashatja az önéletrajzokat
Így készítsd fel a CV-d a jövőre!

...Akkor most képzelj el egy világot, amelyben nem embereken megy keresztül a CV-d, hanem mesterséges intelligencia fogadja, szűri és invitál meg egy "állásinterjúra", majd dönt az alkalmasságodról.

robot-4205265_1920.jpgVagyis úgy kerülsz be egy pozícióra, hogy addig nem is találkoztál a cégtől hús-vér emberrel... Eddig talán nem is bonyolult, hiszen "robotok" végül is már jelen vannak a világunkban, például az önkiszolgáló pénztárak vagy az önjáró porszívók formájában. No de már az állásinterjúkon is...?

Ez még azért nem a valóság

A mesterséges intelligenciát egyelőre előszűrés miatt használják, amely során ideális "emberként" igyekszik gondolkodni és segíteni a recruiterek munkáját a megfelelő jelöltek kiválasztásában.

AI a CV-k szűrésében egyébként ez kimondottan okos döntés

Ha abból a megközelítésből nézzük, hogy egy-egy pozícióra a számok (gyakorlat mennyisége) és a kulcsszavak (végzettség, pozíció neve, erősségek...) lényegesek egy önéletrajzban, a mesterséges intelligencia tulajdonképpen ugyanazt végzi el, mint az ember. Ráadásul folyamatosan lép egyre magasabb szintre, mostanra már a kontextus értelmezésében is egyre fejlettebb, a direkt kulcsszavazás mellett és helyett már összefüggésekre is figyel, utalásokat elemez. De hogyan módosítsd te magad az önéletrajzod ennek megfelelően?

Összefüggések és jól felépített tartalom

Lényeges, hogy sok releváns információ kapjon helyet a CV-dben. Relevánsnak az számít, ími okosan kiegészíti a munkatapasztalataidat, tehát pontos képet ad arról, hogy nemcsak elvégezni tudod a munkát, hanem ideális jelentkező is vagy a pozícióra, megfelelő csapattagként tudnál működni. Ezt jelenti a kontextus! Amellett, hogy te egy ügyes sales-es vagy például, muszáj, hogy az is az önéletrajzodba kerüljön, ami jó sales-essé tesz. Olyan soft skillek, olyat konkrét tapasztalatok, amik ezt igazolják: pl. nemcsak X év tapasztalat, hanem X és tapasztalattal több ezer eladott termék, amit elértél...

word-cloud-1758159_1280.pngAhogy az AI ez esetben is működik, és ahogy meg lehet felelni neki

Amit a mesterséges intelligencia tesz, az egy ember viselkedését, döntéseit mintázza, csak épp az "ideális körülmények között." Ebből az közvetkezik, hogy - ha nem is teljesen torzításmentes - igyekszik minél hatékonyabban megjósolni, az adott jelölt alkalmas lenne-e a pozícióra. Ezen felül, az AI előnyben részesít néhány olyan állandó szempontot is, amely egy ma sikeres munkavállaló nélkülözhetetlen jellemzője - melyek ezek? (Amennyiben rendelkezel velük: tedd bele a CV-dbe, amennyiben úgy érzed, ez még kihívás, fejleszd magadban!) 

- kritikai gondolkodás képessége;

- tiszta, világos kommunikáció képessége;

- gyors tanulási képesség.

Hogyan helyezd ezt el? NE szigorúan kulcsszavazva! Az önéletrajzodban és motivációs leveledben azt kell kidomborítanod azok szövegezésével, hogy minderre KÉPES VAGY. Ergo, kritikus gondolatokat, világos és tiszta fogalmazást, illetve különféle firss ismeretek bizonyítékait építsd bele a szövegbe, és nyert ügyed van - rövidesen az AI-jal, addig meg a recruiterekkel. Csak egy megjegyzés: a különféle algoritmusok, pl. az állásportálok szűrői is kvázi így működnek, de egyre több helyen és egyre fejletebben lesznek jelen.

Miért hasznos mindez?

A legtöbb ember ezektől a változásoktól berzenkedik, azonban lényeges, hogy az AI jobb döntéseket hoz, mint az ember - és a döntéshozatalába nem "játszik bele" olyan emberi tényező, mint az ítélkezés, a sztereotípiák vagy a szubjektív véleményezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr2415475016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

agilis (1) ai (1) AI (3) algoritmus (1) állás (3) álláskeresés (1) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (20) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (37) fejlesztő (22) fejlesztői képzés (14) fejlesztő állás (4) fejlődés (9) felgyorsult (1) film (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (2) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) híres ember (1) home office (3) horoszkóp (1) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (22) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) internet (1) introvertált (1) iot (2) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (28) IT-karrier (3) játékfejlesztés (1) java (12) jóbarátok (1) jubileum (1) kamera (1) karantén (1) karrier (30) karrierépítés (9) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (14) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (14) kertészmérnök (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (9) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (7) MI (1) mobil (1) modern (2) módszertan (1) motiváció (3) munka (18) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (10) munkahely (17) munkahelyváltás (7) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (1) nők (1) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (11) online (1) önmegvalósítás (13) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (18) programozó (18) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (1) random (1) recruitment (3) relax (1) robotika (1) scrum (1) siker (3) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (10) sorozat (1) specialista (1) sport (1) streaming (1) stressz (1) szakma (1) személyiség (2) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (6) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (22) társadalom (1) távmunka (1) tech (15) technológia (5) telefon (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (9) változtatás (4) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő