Code & More

Powered by Matritel

Az 5 + 2 tanulási stílus erősségei, gyengeségei és lehetőségei

Facebook-oldalunkon a héten volt egy "szösszenetünk" a tanulási típusokról; most bővebben beszélünk ezekről. Először is, fontos leszögezni, hogy nem kizárólag az iskolai években van szerepe és jelentősége annak, milyen módon tanul valaki hatékonyan, hanem később is:

Ma már egy munkahely egyáltalán nem úgy működik, hogy beülsz, és 40 évig ugyanazt csinálod. Folyamatosan fejlődni kell, új ismereteket elsajátítani. Hogy ez minél hatékonyabb módon történjen, ugyanúgy jelentősége van a tanulási típusodnak!

Emellett, az utóbbi években - és 2020 viszontagságaival még inkább - megnőtt a karrierváltók száma, egyre többen döntenek úgy, hogy eredeti végzettségük helyett valami másba vágnak bele. Ebből, legfőképp a képzési és álláslehetőségeknek köszönhetően, az IT a legnépszerűbb.

Tanulási típusok

  • plans-1867745_1920.jpgVIUZÁLIS

Azaz képi tanulási típus. Egyrészt, hatékonyan segít neki, ha különféle képi módszereket hív segítségül a tanuláshoz, illusztrációk, ábrák, fotók útján tanul hatékonyan. Amikor ilyesmi nem áll rendelkezésre, akkor is inkább "befotózza" az agya a tankönyvek, illetve jegyzetek oldalait, vagyis aszerint jegyez meg információkat, hogy az oldal mely részén helyezkedtek el. Kevéssé megy neki a szó szerinti tanulás, inkább "halmazokba" rendezi az információkat, és a legfontosabbakat igyekszik kiszűrni belőlük. "Kívülről halad befelé", vagyis a fontos, lényegi információktól tart a részletek felé.

A ma keresett területek közül az alábbiak valók nekik: front-end developer, UX-UI szakértő, grafikai tervező

  • people-2557451_1920.jpgAUDITÍV

Tipikusan ő az, akire órán "ráragadtak" az információk, és bőven megélt abból, amit hallott. Később is jól jön ez a képessége: egy-egy beszélgetésből nagyon könnyen jegyzi meg az információkat, meetingeken jegyzetelés nélkül is szinte minden megmarad a fejében. Szívesen tanul hanganyagokból, érdekesnek találja a podcastokat is, de nehéz neki sokféle hang közt nyugodtan tanulni vagy dolgozni; ha beszélgetnek mellette, akkor inkább arra figyel, mint az előtte lévő feladatra. Gyakran egészül ki vizuális tanulási altípussal is, ilyenkor jellemző, hogy valaki nagyon hatékonyan képes például filmekből, videós oktatási anyagokból tanulni.

Ezeken a területeken biztosan jól teljesít: értékesítés, coaching, projektmenedzsment

  • VERBÁLIS

writing-828911_1920.jpgAzok tartoznak ebbe a csoportba, akiknek ki kell mondaniuk vagy le kell írniuk a tananyagot. Nem egyszer fordul elő, hogy lejegyzetelnek mindent újra, pontosan ezért szeretnek tételeket kidolgozni is. Bár képesek a szóról szóra tanulásra, akkor ragadnak meg ebben a típusban leghatékonyabban az információk, ha saját szavaival fogalmazhatja meg őket, saját szóbeli megközelítést alkalmazhat még a fix definíciókra is. Sajnos olykor belefolyhat abba, hogy elveszik a részletekben, és túlzottan terjengősre veszi a jegyzeteit.

Szívesen dolgozik az alábbi területeken: szövegírás és egyéb tartalomgyártás, fordítás, nyelvoktatás

  • LOGIKAI

cellphone-1852898_1920.jpgÖsszefüggések gyártása, folyamatos információ-keresés, ami a kötelező tudásanyagon túlmutat, elemzések készítése: ez mind jellemzi a logikai típust. Kizárólag a lényegre szorítkozva szeret tanulni, az információkat pedig olyan metódus szerint gyűjti ki, hogy az minél gyorsabban felhasználható is legyen. Grafikonokat, gondolattérképeket, infografikákat alkot. Rendkívül gyors felfogóképességgel rendelkezik. Nagy tudásanyagokban is könnyen elboldogul, mivel "felülnézetből" szemléli az információkat és gyorsan észreveszi bennük a lényeget. Sajnos, épp ezért, a részletekre kevésbé fogékony, így gyakran tartják felületesnek.

Ideálisak számára az adatelemzéssel, összefüggés-kereséssel kapcsolatos munkák és a szoftvertesztelés, illetve -fejlesztés is.

***

Elméleti tudásod van már a programozásban, de nincs még gyakorlatod - hogyan van esélyed bekerülni a munkaerőpiacra? Végezd el ExperienceIT! gyakorlati képzési programunkat, és megkapod a választ. A (minimum) 3 hónap során éles, valódi projekten dolgozhatsz a Vodafone számára, miközben senior mentorok foglalkoznak veled és segítik elmélyíteni a tudásod. Mi pedig felkészítünk mindarra, ami egy valódi IT-pozícióban vár majd rád. ITT tudsz informálódni + jelentkezni.

***

  • KINESZTETIKUS

stop-863665_1920.jpgA tapasztalati úton tanulókban valamennyi tanulási típus keveredhet, de egyik sincs jelen egyértelműen. Ők azok, akik mindent úgy jegyeznek meg igazán, ha gyakorlatot szereznek benne, vagyis ténylegesen megtapasztalják az adott tevékenységet. Például nemcsak ránéznek a térképre, hanem az ujjukkal végig is mennek az adott útvonalon, hogy megjegyezzék az irányokat.
Ide tartozik az érintéssel és a mozgással való tanulás is, amikor nem az adott területen szerez tapasztalatot, hanem valamilyen kézzel, esetleg teljes testtel végzett tevékenység során megy hatékonyan a tanulás, mintha az izmaik is segítenének az információk megjegyzésében. Fel-alá jártkálva, fitlabdán ütemesen rugózva, és persze, különféle szemléltető eszközök megfogásával. 

Jól hasznosítható ez a tanulási típus: oktatói / mentori / tréneri pályán, illetve a dizájner munkák során is.

Ezeken felül, kétféle módon különül el a tanulási mód:

INTRA- vagy INTERPERSZONÁLIS változatok szerint.

  • Az INTRAPERSZONÁLIS típus egyedül, az emberek kizárásával tanul hatékonyabban, szívesen vonul el, és mondja fel inkább magának a tananyagot, vagy gyakorol egyedül. Közösségi terekben nem szívesen tanul, legfeljebb egy csendes könyvtárba húzódik el szívesen. Nincs igénye rá, hogy mások kikérdezzék, sőt, alapvetően frusztrálja, ha a többiek ütemében kell tanulnia.

  • Az INTERPERSZONÁLIS típusnak szüksége van beszélgetésre, együtt-gondolkodásra, csoportos tanulásra ahhoz, hogy hatékonyan tudjon haladni. Sokkal könnyebben tanul akkor, ha egymástól kérdezgethetnek, ha egyedül ül le tanulni, rendszerint gyorsan elveszti a koncentrációját. A csoportos tanulás őt könnyen "mederben tartja".

Nyilvánvalóan senki sem tartozik pusztán egyetlen csoportba, sok a keveredés a tanulási típusok közt. De a domináns típusod ismerete segíthet az ismeretanyagokra való fogékonyságod fejlesztésében.

TETSZETT A CIKKÜNK?
TOVÁBBI TARTALMAKÉRT KÖVESS MINKET A FACEBOOKON | VAGY CSEKKOLD A MATRITEL LABS HIVATALOS OLDALÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr5816276888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása