Code & More

Powered by Matritel

Sokoldalú IT - mi mindennel foglalkozhatsz a fejlesztési oldalon?

programming-593312_1920.jpgHa az IT karriertől csak az tart vissza, hogy úgy gondolod, nem elég sokszínű, most meggyőződhetsz az ellenkezőjéről. Ha első körben csak a fejlesztési oldalt nézzük, akkor is számos karrierlehetőség vár rád a jövőben!

Az IT-karrierrel kapcsolatban nagyon fontos tényező, hogy nem lehet kizárólag a jelenre fókuszálni. Ez nem úgy néz ki, mint amikor valaki végez mondjuk építészmérnökként az egyetemen, és onnantól ő építészmérnök. Amikor kijössz egy fejlesztői képzésről pl. egy junior fejlesztői képesítéssel, te onnantól kezdve nagyon sok mindent kezdhetsz magaddal - függően persze az egyéni affinitástól, illetve a munkahelyed nyújtotta lehetőségektől.

A mostani, talán kicsit száraznak tűnő leírásokból megtudhatod, hogy a fejlesztői oldalon milyen pozíciókat tölthetsz be/feladatokat láthatsz el, vagyis milyen sokrétű már csak ez a része is az IT-nak.

FrontEnd web developer

Ő az, aki egy weboldal vagy app a felhasználók által is látható részéért felel. Ebben részben benne van a kinézet, részben pedig a látható részek logikai váza - például, ha rákattintasz egy gombra, hova navigáljon az oldal.
HTML-t, CSS-t, Javascriptet használ többnyire, vagy ezek bizonyos keretrendszerét.

BackEnd fejlesztő

Ő felelős egy weboldal, app vagy termék felhasználók számára szemmel nem látható logikájáért. Például összeköti a website-ot az adatbázissal, vagy épp megadja egy app üzleti logikáját az alkalmazáson belüli vásárlások esetén... De ezek csak nagyon egyszerű, mindennapi példák, rengeteg minden tartozhat még ide a gyakorlatban!
Sokféle nyelvet és megoldást használhat, a leginkább elterjedtek a JAVA, a C#, illetve a .NET.

DB-s (DataBase) csapattag

Az adatbázis logikájáért felelős szakember, gyakran backend fejlesztők látják el ezt a feladatot. Nagyobb cégeknél, komolyabb adatbázis esetén szükséges rá külön ember inkább. Azért felel, hogy minden adat, amit pl. egy app a szervereken tárol, maradéktalanul meglegyen, el lehessen érni őket, és lekérdezhetőek legyenek.
A jelenlegi tendenciák szerint fontos, hogy értsen felhő alapú szolgáltatásokhoz a szakértő, illetve két kategóriát említenek még általában: az SQL-t és a NoSQL-t. Ezekhez még kapcsolódhatnak konkrétabb megoldások.

Full stack developer

Aki a komplett "stacket" (tudásbázist) képes magától, egyedül csinálni. Ért frontend, backend, adatbázissal kapcsolatos feladatokhoz is.

Natív fejlesztő (Win/Mac)

Asztali alkalmazásokat készít Windowsra vagy Macre - jellemzően vagy egyikre, vagy másikra. 
Többnyire C++, JAVA, Objective-C, C# és Swift programnyelveket használ.

Ezek mellett vannak még mobilos fejlesztők - Android vagy iOS, illetve, fejlesztői managerek, és a folyamatokat mérnöki oldalról összefogó engineering directorok is. Architectnek pedig a nagyon tapasztalt fejlesztőket szokás nevezni, akik nagyobb volumenű kérdésekben segítenek - mint akár egy új technológia bevezetése, vagy egy teljes app kódbeli felépítési váza. Előfordulhat, hogy ő is kódol, de ez jellemzően inkább már egy szakértői, tanácsadói pozíció.

Miért gyűjtöttük össze neked mindezt?

achievement-3937474_1920.jpgJó, ha látod, mennyire sokrétű terület a fejlesztés, és egy fejlesztői csapat milyen sokszínű módon épül fel. (Ráadásul a termékoldali, illetve QA - quality assurance - részéről a teameknek még nem is beszéltünk. De fogunk!)

Fontos tudni azt is, hogy az IT-ban a "gépezet fogaskerekei" szorosan együttműködnek, és folyamatosan kommunikálnak egymással, így fontos a csapatmunkára való képesség. 

Az IT-ba bekerülni...

OK, hogy hiányszakma, de ettől még nem pofonegyszerű. Elvárnak egy stabil, könnyen bővíthető alaptudást a cégek, ami ha junior szintű is, megbízhatóan használható, lehet rá építkezni. Nálunk ezért is nagyon fontos, hogy meglegyenek az elméleti alapok az oktatás során, amiket persze azonnal gyakorlatba ültetve használnak a tanulók. A jövőbeni lehetőségeid ugyanis alapvetően ezen múlnak!

Belépő az IT-ba, karrier egy életre - Matritel Labs JAVA képzés 2019. 04. 01-től! Jelentkezési határidő: 2019. 03. 20.

 

Kövess minket akciókért és még több tartalomért:

FACEBOOK

INSTAGRAM

WEB

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr1114682178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása