Code & More

Powered by Matritel

3 nagyon felfutó pozíció, aminek az IT-ban is helye van

Biztos, hogy van, aki már hallott róluk, másoknak pedig abszolút új infó lesz, amit olvasnak... Összegyűjtöttünk és bemutatunk 3 IT-ban (is) előkerülő, elmúlt években megjelent pozíciót.

Egy kis bevezetés...

Mi is rendszeresen foglalkozunk a munkáltatói igények változásaival, és a munkavállalók átalakuló értékrendjével. Ha egy '80-as években született embert megkérdezel, mi akart lenni gyerekként, gyakori válaszok a pilóta, az állatorvos, a nővérke, vagy akár, az énekes is. Ha ma megkérdezel egy gyereket ugyanerről, simán lehet, hogy azt válaszolja: Youtuber, Vlogger, Influencer... Azt, hogy ezek mennyire számítanak valóban munkának, nekünk nem tisztünk megítélni. A következő pozíciók viszont vitathatatlanul beleillenek a "könyvelő", a "projektvezető" vagy a "tanár" képbe - csak épp, egyértelműen mai problémákra válaszként jöhettek létre egyáltalán.

  1. UX-designer

A "User Experience" - azaz "felhasználói élmény" designerekről biztosan hallottál már. Nincs egységes meghatározása ennek a tevékenységnek, hiszen számos ágat egyesít: egy termék vagy szolgáltatás esetén egészen komplex folyamatokat jelent. Amellett, hogy vizuális tervezéssel és teszteléssel foglalkozik a UX-es, a látható dolgok mögötti folyamatok optimalizálása is az ő feladata. Vagyis elemez, tesztel, következtetéseket von le, fejlesztési tervet határoz meg, majd újra tesztel, hogy az ember-computer összhang tökéletes legyen, a felhasználás pedig már a nulladik lépéstől élményteli. Nulladik lépés az, hogy ne csak a MÁR megszerzett felhasználók, ügyfelek értékeljék az adott terméket, hanem az, hogy eleve erre az élményre vágyjanak.

Komoly analitikus képességeket igényel a UX-design, de a vizuális látásmód is nélkülözhetetlen a megfelelő teljesítéshez. Gyakran grafikusi és front-end fejlesztői pályákról váltanak erre, de az ügyfélviselkedés elemzésével foglalkozó, nagyobb kreativitásra vágyó dolgozók közt sem ritka, hogy végül a UX-nél kötnek ki.

  1. Chatbot-fejlesztő

Egyre elterjedtebbek a chatbotok, virtuális asszisztensek a cégek ügyfélkommunikációs folyamatainak belépő részeként. Az alapkérdésekre ily' módon megadható válaszok ügyfélszolgálati és látogatói oldalon egyaránt rengeteg időt spórolhatnak meg. Az azonban, hogy a chatbotok releváns válaszokat adjanak, jól értelmezzék a feltett kérdéseket, és ne az érezd, hogy egy 21. századi disztópikus tragikomédiába kerültél, komoly munka - akkor is, ha ilyen-olyan appok lehetővé teszik a "profi" otthoni chatbot-fejlesztést.

Egy ilyen szakember feladata nagy arányban az emberi viselkedés elemzése és modellezése. Ahhoz, hogy megálld chatbot fejlesztőként a helyed, mindenképp kell programozói háttér és – nem meglepő módon – itt is szükségesek az elemzői készségek. Jól jöhet a magas szókincs, erős nyelvi tudás vagy némi pszichológiai ismeret is hozzá.

  1. Mood manager

A startup-kultúra és a Google csúszdája meg chill-szobái hozták magukkal a mood managerséget, mint hivatalos pozíciót. Egyre több cég ismeri fel, főleg az IT-ban, hogy az eredményes munkavégzéshez nem árt, ha a kollégák közérzete is jó, és egy-egy céges ivászat azért ezt a feladatot bőven nem fedi le... Amellett azonban, hogy csapatépítőket és céges reggeliket szervez, a mood manager feladatai közé tartozik a beilleszkedés segítése, illetve otthonosabb stílus kialakításába is beleszólhat az irodában. Együttműködik a HR-csapattal is a munkáltatói márka építése érdekében, például segít, hogyan tehetnék kellemesebb élménnyé az állásinterjúkat vagy milyen módon adjanak korrekt, a cég iránti szimpátiát építő visszajelzést elutasító válasz esetén is.

Természetesen 2020-ban a mood managerek számára is a remote munkavégzés lépett elő a legfontosabb feladatként, hogyan ne akadjon meg a munka, sínen legyenek a meetingek, hogyan érezzék így is komfortosan magukat a munkavállalók. Illetve, hogyan történjen meg a visszaállás – vagy legyen-e egyáltalán ilyen – az irodai munkára. Ők ehhez számos kérdőívet kell, hogy összeállítsanak, majd ezek eredményeit elemezzék, és prezentálják a vezetőség felé.

Pszichológia, kommunikáció, esetleg humán erőforrás-előélettel lehet elindulni ezen a karrierúton, de az IT cégek azt is előnyben részesítik, aki átlátja a terület problémáit, a fejlesztők, tesztelők, product ownerek stb. szükségleteit, tehát ez a gondolkodásmód nem idegen számukra. 

Fejlesztőként szeretnél bekerülni az IT világába? Megvan az alaptudás, de nincs meg a szakmai referencia? Jelentkezz, és mi biztosítjuk Neked. ExperienceIT! – az éles fejlesztői projektgyakorlat.

young-791849_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr3216167984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása