Code & More

Powered by Matritel

Fejlesztői gyorstalpalók: 4 veszély, amire nagyon figyelj!

Pályaváltás? Fejlesztői karrier? Akkor bootcamp! Ezt látod mindenhol, és szembe is találod magad ígéretek sokaságával.
Azonban nem váltja be a terület a hozzá fűzött reményeket, és nem lesz sikeres a karrierváltás, ha az alábbi veszélyekbe ütközöl!

image_from_ios_1.jpg1. A futószalag-képzés kockázatos

Nagy létszámú osztályok, gyors egymásutánban induló bootcampek: így válik valamiből, ami alapvetően egyedi és különleges, igazi tömegképzés. Egyrészt, a tudás szempontjából is veszélyes, másrészt, ebből elindul egy nem túl kedvező dominó-hatás: minél több nem megfelelő tudású szakember végez, a cégek annál kevésbé lesznek nyitottak a "gyorstalpalós" juniorokra. Így azoknak is jóval nehezebb lesz elhelyezkedni, akik egyébként tehetségesek, ügyesek és jól dolgoznának. 

Nálunk miért van kiscsoportos képzés? A hatékonyság elsődleges. Mindenkivel szeretnénk megfelelő mértékben foglalkozni, hiszen hatalmas tudásanyagot kapnak a diákok pár hónap alatt. Bár mindenki önálló, nem fér bele, hogy a képzésen a mentorok elengedjék a kezét annak, aki valamiért lassabban halad. Nyilván, van egy határ, ami után már a munkaerő-piacon sem lenne életképes az adott tanuló, de ezt nem lépjük át. Alapvetően az a cél, hogy stabil alapokkal lépjenek ki tőlünk a végzettek, amire megfelelően lehet építkezni a továbbiakban.

"A képzés teljesítette azt, amit megígért." - Kristóf, jelenlegi végzős junior JAVA csoportunk tagja

2. Sok-sok partner - de mennyi valódi?

Amikor a bootcampek kapcsán szponzorokról van szó, azaz partnercégekről, a jelentkezők számára mindig húzóerő a hosszú lista. Tele menő startupokkal, pár nagyobb állami megrendelővel, és persze, a megszokott mamut-multikkal. Ilyenkor abba nem gondol csak bele a karrierváltó, - miért is tenné -, hogy talán nem mind aktív partnert jelöl, és a weblapon vagy brosúrában elhelyezett logó arra is utalhat, hogy egyszer valaha együttműködésben álltak. De ettől még nem kerülhet be oda bárki.

Nálunk kevés partnert találsz kint a weboldalon, ami lehetne hátrány is, de nem az: ők aktív, valós együttműködők, akik folyamatosan igényt tartanak juniorokra. És, mivel nem futószalagon küldjük ki juniorok tömegét, így elhelyezni is könnyebb őket. Recruitment-hátterünk az együttműködés során pluszban is segít. 

k3_igp37268.jpg3. "Magas arányú elhelyezés"

A Y és az X generációsok, akiket a bootcampek 90%-ban céloznak, azaz a mostani 25-45 év köztiek szeretnek számokat és statisztikákat figyelni, látni, hallani döntéshozás előtt. Viszont, valljuk be őszintén: ide bármit ki lehet írni...

Mi azt sem hallgatjuk el előled, hogy te is kellesz az elhelyezkedéshez. Sok esetben ugyanis a megszerzett tudás mellett személyes kompetenciák határozzák meg, kell-e valaki egy adott céghez. Emellett azt sem titkoljuk, hogy bizonyos mértékű pályaelhagyás létezik itt is: nem biztos, hogy mindenkinek bejön a vadiúj terület, és olyan is akad, hogy egy-két év után valaki inkább a külföldre költözés mellett dönt, és teljesen más területen folytatja az útját. 

4. A nyílt napok infótengere

Mi a legjobb értékesítési technika? Eljönni személyesen. Mi az, ami még jobb? Elmondani csupa olyasmit, amit hallani akarsz! Naná, hogy arra vagy kíváncsi, milyen arányban, mennyi idő alatt helyezkedtek el mások, milyen jól lehet keresni már szinte "újszülött" juniorként is, és, mivel az iskola fogja a kezed, nem lesz gond, hogy nincs tapasztalatod... Az igazság azonban rendre árnyaltabb ennél. De ki az, aki azzal értékesíti magát, hogy kimondja: itt sincs kolbászból a kerítés?

Nos, mi... Nálunk elhangzik, hogy nem egyszerű egy ilyen képzést végigcsinálni, és nem feltétlenül kecsegtet 100% közeli sikerfaktorral meg brutál magas kezdő bérrel ez a terület sem. Tény, hogy jobban indulsz már eleve, és az is tény, hogy a legdinamikusabb növekedés itt lehetséges - amellett, hogy a terület plusz juttatásokkal is hívogat, mint például utazási lehetőségek konferenciákra, vagy a külföldi irodalátogatások. Ahogy az is lényeges, hogy tapasztalat nélkül komoly bizalom kell egy juniorhoz - és persze, bizalom az adott iskolában, a képzésben, a kapcsolattartóban.

Érdekesség... Én, aki ezt a cikket most írom, személyesen ismerek olyat, aki 3 hónap otthoni tanulás után került be a területre, nulla, azaz nulla tapasztalattal. Lehetett volna akár bootcampes is, kb. azonos időmennyiséget szánt rá. Két év alatt megháromszorozódott a bére, két és fél év után kijutott az USA-ba a világ legmenőbb fejlesztői konferenciájára, a Microsoft Buildre, és köszöni, jól megvan a területén. (Automata tesztelőként indult, jelenleg back-endes regular fejlesztő.)
Ezzel szemben, olyat is ismerek, aki mérnök-informatika szakon végzett a BME-n, mégis protekcióval talált csak munkát, ahol finoman szólva sem éli a nagy, fejlesztői álmot. Sem a bérét, sem pedig a munkakörét illetően.
Egyéni kérdés is ez...

Kövess minket további infókért:

Facebook

Instagram

Fejlesztői workshopok, képzések - Matritel Labs hivatalos weboldal

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr8115019882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása