Code & More

Powered by Matritel

Egy eleve felgyorsult világ százszorosát éljük

blurred-motion-of-illuminated-railroad-station-in-city-253647.jpgMa egy kamasz annyi üzenetet vált egyetlen nap leforgása alatt, mint a korábbi tinédzserek fél-egy év alatt, még az okostelefonos idők előtt. Hihetetlen mennyiségű információ cserél gazdát folyamatosan, és a tendencia nem mutat lassulást. 

Oké, persze: vannak slow-mozgalmak, meg digitális detox-programok, de a világot ez nem lassítja le. És hacsak nem dönt valaki úgy, hogy kiszáll az egészből - vállalva annak a kockázatát, hogy kimarad a tudásból is -, addig ezek a lehetőségek csak ideiglenes kicsekkolást jelentenek, nem teljes életmódváltást.

Területek, ahol nem baj a gyorsulás

Nem mindenben és mindenhol gond az, hogy a világ ilyen intenzív tempóban pörög, sőt!

Egészségmegőrzés

Lehet vitát nyitni arról, hogy mennyire egészségtelen ez a nagyon gyors élet, az biztos, hogy az egészségünk érdekében ilyen gyorsan még nem jutottunk adatokhoz, elég csak a különféle dohányzásról leszoktató, vízivásra emlékeztető vagy épp edzésprogramokat összeállító appokra gondolni. Az okosóránk értesítést küld, ha egy nap nem volt meg az X lépés, illetve figyeli a vérnyomásunkat futás közben is.

person-in-blue-long-sleeve-shirt-using-smart-watch-267391.jpgBiztos pont a bizonytalanságban

Bár a fejlett világban nincsenek látványos háborúk vagy éhínség, azért ezek sem könnyed történelmi idők, amelyekben élünk. A gyors információáramlás sajnos rengeteg álhírt is eredményez, illetve egy-egy kérdéses helyzetben - vagyük csak a koronavírust - elképesztő szinteket tud ölteni a pánikkeltés.

Viszont a gyors világ eredménye az is, hogy egy-egy tevékenységet, legyen szó a fentebb említett sportról, de akár tanulásról vagy alkotásról is, sokkal könnyebb űzni, megtalálni a hozzávezető utat, kiegészítőket, segédanyagokat és lehetőségeket. Ez kereteket, kapaszkodókat ad a rengeteg bizonytalanság közt. Ugyanezért hasznosak a különféle időbeosztás-tervező, feladatvezető alkalmazások is, amelyek segítségével hasznos időt spórolhatunk meg minden nap, illetve sokkal tervezetebben, szerkesztettebben tudjuk teljesíteni a feladatainkat.

Munkaidő, időráfordítás

A világ gyorsulása a számos autmatizációban is megmutatkozik, a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésben segítenek ezek a programok és mesterséges intelligenciák. Nyilván, számos munkahely lesz, amit beszántanak, de nem szabad erre negatívumként gondolni, hiszen azok nagy monotonitástűrést igénylő pozíciók, és rendszerint szakképesítés nélkül végezhetők. 

Azonban a legboldogabb és legsikeresebb országok mind tudás- és információalapúak. (Skandinávia, Izrael például.) A képesítés, és főleg, a hozzáértés nélküliség ebbe a kultúrába nem igazán férnek bele - azokat a munkákat pedig, amelyek az emberek számára csak erő- és időpazarlást jelentenek, esetleg veszélyesek rájuk fizikálisan, vélhetően jobb is, ha gépek végzik.

Ugyanennek a folyamatnak köszönhetően döntenek úgy egyre több cégnél, hogy rövidítenek a munkaidőn, esetleg csak törzsidős jelenlétet várnak el, ami 6 óra körül mozog.

person-taking-picture-of-people-in-the-shed-861137.jpgRugalmasabb munkalehetőségek és önmegvalósítás

Az Y- és Z-generációk tagjainak a technológia és a felgyorsult világ már biztosítja az önmegvalósítás nagyjából korlátlan lehetőségét. Számos felületen mutathatják meg magukat, ingyen módjukban áll tanulni és fejleszteni magukat, és a pénzkeresésben sincsenek helyhez kötve, nyugodtan lehetnek digitális nomádok - hiszen a távoli munkavégzéshez számos applikáció áll rendelkezésükre.

De ide lehetne sorolni a szakértők megkeresését-megtalálását is. Ott van egy-egy felület, és ahelyett, hogy keresgélni kellene az ideális szabadúszót vagy új munkaerőt, lehet, hogy valamelyik platformon már rá is akadtunk, ahol aktívan jelen van. Sőt: ahelyett, hogy kérdezgetni kellene és referenciákat gyűjteni tőle, már eleve látható a munkája: sokkal könnyebb tehát biztosra menni. 

Amennyire sokak szerint "bezár", annyi lehetőséget is biztosít a felgyorsult világ. A kérdés ebben is, mint minden modern és változó témakörben az, hogy HOGYAN és MIRE használják az emberek? Nyilván, nem egészséges az, ha értelmes tevékenység helyett naphosszat kommentelnek nagyjából felesleges témák alá - viszont előremutató és ígéretes az, ha pédául egy online kurzus segítségével, munka mellett tanul meg valaki programozni, képzi át magát, vagy fejleszti tovább a már meglévő tudását.

IT-RECRUITMENT | FEJLESZTŐI WORKSHOPOK, KÉPZÉSEK

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr6215460246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása