Code & More

Powered by Matritel

Elkezdenél otthon valami újat tanulni? Így + ezekkel az appokkal tedd

Ha te is azok közé tartozol, akik valami új tanulásába fognak a #maradjotthon jegyében, akkor rengeteget fog neked segíteni ez a cikk. Hogyan, mivel szervezd a napod, és mire figyelj a tanulás során?

Egyrészt, ha nincs konkrét időpont pl. online mentorálásra, meetingre, akkor ugye magadnak kell meghatározni, mikor ülsz le, hogy foglalkozz a témával. 

1. Gyűjtsd össze a tananyagot

Amikor autodidakta módon állsz neki valaminek, akkor mindenképp fontos, hogy hiteles forrásból származó, csúnya szóval, "rendes" oktatási anyagból dolgozz. Erre érdemes időt, és - ameddig engedi a pénztárcád -, némi pénzösszeget is szánni, mert így nem lesz elvesztegetett a tanulásra fordított idő.

Amit keress:

  • korábbi élő kurzusok megvehető anyagai, segédanyagai,
  • ha ez megvan, témakörönként egyéb segédletek: videók, infografikák, e-bookok,
  • szakértők elérhető előadásai, szakmai publikációi,
  • de még a podcastek, dokumentumfilmek is fontos segédletek lehetnek.

Ezekben az appokban mazsolázz: LinkedIN Learning, Udemy, Skillshare. Igen, mindháromhoz van letölthető mobil app is!

2. Fókuszálj arra, amilyen módon könnyen tanulsz!

Sokan, sokfélék vagyunk. Van, akinek nélkülözhetetlen, hogy gyakorlati úton tanuljon, más inkább olvasni, a harmadik meg tananyagokat hallgatni szeret. A saját kompetenciáidnak megfelelően gyűjtsd ki azokat a tananyag-formátumokat, amelyeken keresztül könnyebben haladsz.

A komplex oktatási anyagoknak az is előnye, hogy többnyire tartalmaznak - az alap szöveges anyagon túl - gyakorlati útmutatást is, illetve videók linkjei, infografikák, képi segédletek is helyet kapnak bennük.

A korábbi JAVA bootcampünk tananyagát modulokra bontottuk, és elérhetővé tettük extra kedvező, #tanuljotthon áron. Sőt. A 0. modul ingyenes, így, ha mégse jönne be a programozás, egy fillért se dobtál ki az ablakon! 100%-ban saját idő- és energiabeosztással végezheted el a modulokat, utána pedig, ha sikerrel teljesíted, az egyenes belépő a gyakorlati bootcampünkre, hogy szakmai tapasztalatod is legyen :)

woman-in-yellow-sweater-holding-brown-and-white-short-coated-3884440.jpg

3. Állíts össze napirendet

Ha a tanulás nem "kötelező", tehát nem kell bemenni, katalógust aláírni, vagy épp vizsgára készülni, akkor nagyon kevesen vannak azok az emberek, akik betartják a napi X idő tanulást... És elúsznak, nekikezdenek bár, de sosem lesz semmilyen haszna a tanulásra szánt idejüknek.

Éppen ezért, tisztázd magaddal, miért is szeretnél tanulni!

Új, hasznos hobbi? Karrierváltás szándéka? Szórakozás, időtöltés? Ismeretbővítés? - Ha ezzel tisztában vagy, és megerősíted magad benne, a motivációd is a helyére kerül.

  • Fix idő a tanulásra: nem kell mindig azonos időpont, viszont legyen meg mindig egy adott intervallum. Például jelölj ki napi 6 órát tanulásra, ez nem túl sok, nem is kevés, pont tartható úgy, hogy közben haladj is.
  • Illessz be szüneteket! Nagyjából óránként érdemes 10 perc szünetet tartani, amikor mindenképp mozgasd át magad, szellőztesd ki a fejed.
  • Ha hétközben munkád is van, akkor inkább hétvégén tanulj, az agyad nem lenne elég friss munka után, persze, attól is függ, mit dolgozol :) Nem baj, ha lassan haladsz, a stabil tudás jóval fontosabb, mint a tempó.

Érdemes követned azokat az ajánlásokat, amelyeket esetleg egy-egy oktatási anyaghoz adnak a modulok felépítésében. A programozásban például struktúra alapján épülnek egymásra az egyes szakaszok, így az ide-oda ugrálás sokat árthat a haladásban, megértésben!

A szervezésben, időmenedzsmentben sokat segíthetnek a projektvezető felületek, amilyen például a Trello vagy az Asana. Mindkettőhöz van mobil app is.

4. Előre ne, útközben kérdezz "sorstársaktól"

Ha előre kérdezel másoktól, durván félrevihetnek, és - pontosan a tanulási készségekben való különbségek miatt -, akár egy életre is elvehetik a kedved valamitől. Amennyire lehetséges, inkább magad mérd fel ingyenes tudásanyagokon, teszteken keresztül, mielőtt pénzköltésbe kezdesz. 

Utána viszont - ha te nem a magányos farkas típus vagy -, csatlakozhatsz tanulócsoportokhoz, szakmai csoportokhoz, ahol kérdezni is lehet.

Jobb, ha ezek nem FB-csoportokban történnek, hanem szervezettebb keretek közt, például a Slacken keresztül. Már, amennyiben nem szakértői csoportba lépsz be, hanem magad szervezel valamit, közösen másokkal. Az IT-ban a projektkommunikáció is legtöbbször itt zajlik, mert egyszerűbb, átláthatóbb, és nem pazarlod el az időt a social media felületen.

Videomeetingre sok lehetőség van, igyekezz a legegyszerűbb megoldást keresni! Ilyen például a Whereby, ami ingyenes felületet is biztosít, a hívott félnek pedig nem kell regisztrálnia, csak belép a szobádba. És semmilyen adatvédelmi botrány nincs körülötte.

5. Könnyítsd meg az életed!

Sokkal izgalmasabb úgy tanulni, ha valamilyen "alkotó" munkát is végzel, pláne, ha vizuális alkat vagy. Ezek lehetnek infografikák, mindmapek is. Illetve, ne hagyd ki, hogy minden összegyűjtött tananyagod elérhető legyen az összes eszközödről - tárold őket egy helyen, felhőben.

Infografikákhoz a Canva-t javasoljuk, mindmap készítéshez népszerű az XMind, a dokumentum tároláshoz pedig a legegyszerűbb mód a jó öreg Drive.

TETSZETT A CIKKÜNK?
TOVÁBBI TARTALMAKÉRT KÖVESS MINKET A FACEBOOKON | VAGY CSEKKOLD A MATRITEL LABS HIVATALOS OLDALÁT!

img-6726.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr7615597498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása