Code & More

Powered by Matritel

Nagy felismerések
Mit "tanultunk" IT-oldalon a pandémiából?

Az info-tech azért eddig sem tartozott azon területek közé, ahol szúrós szemmel néztek a home office intézményére, de azért ott is csak szigorú keretek közt működhetett. Elsődleges volt a jelenlét, és indokolt esetben, előzetes bejelentéssel volt lehetséges otthon maradni.

Nyilván, ahány cég, annyi féle, hol a szigor nagyobb, hol meg a szabadság, de az biztos, hogy a jelenlegi helyzet sok mindent helyezett új megvilágításba. Németországban nem véletlenül dolgoznak az otthoni munkavégzés jogára vonatkozó törvényjavaslaton.

Elvégre, ha egy munkakörnél nem elengedhetetlen a jelenlét - például nem pék vagy ápoló az illető -, akkor alapvetően tényleg nem kell bent lennie. A kommunikáció, mint eme kényszerhelyzetben kiderült, így is megoldható, a feladatok pedig számos esetben hatékonyabban kerülnek megoldásra, mint odabent.

Egyszerű okok a háttérben

Ha végiggondolunk egy munkahelyen eltöltött napot, a 8 órás munkaidőnek jóindulattal a fele telik hatékony munkával. A többi a "szociális élet", a gyakran túlzottan elhúzódó meetingek sorában zajlik. Sőt, ami még rosszabb: amikor valaki egy feladattal megakad, de bent kell ülnie és imitálni a munkát... Emellett sokszor beszélnek az ember mellett, pláne open office-ban, és sok a figyelemelvonó tényező is.

Otthon ez másképp van. Amennyiben a családi élet nem zavar bele a munkavégzésbe, az sokkal kiegyensúlyozottabban, koncentráltabban történik. Aki rühelli a munkáját vagy eleve dolgozni is, abból így sem válik a szorgalom mintaszobra, ám aki elhivatott, minden forrás szerint többet és hatékonyabban dolgozik ebben a formában, mint irodában!

Itt van még továbbá a bagoly VS pacsirta, az intró VS extró, illetve a miért is meetingelünk annyit kérdés

Gyakoriak a viták arról, hogy a "baglyok" (este aktív szellemű emberek) rosszabbul teljesítenek a munkahelyeiken. Ám ez nem annak köszönhető, hogy kevésbé lennének értékes szakemberek, hanem annak, hogy kevésbé tudnak koncentrálni reggel, szemben a "pacsirtákkal". Ahol törzsidős munkavégzés van, vagyis az a lényeg, hogy kb. 11 és 16 óra közt kb. legyél bent, a többit meg beosztod, már eleve nagy könnyítés, és nem is véletlen, a kronotípusokat számos pszichológiai kutatás vizsgálta már.

Állandó alkalmazkodási nehézség van az introvertáltak és az extrovertáltak közt. Az inkább befelé forduló személyiségek most abszolút pozitív hatásokról számolnak be munkaügyben: nem kell megfelelniük a különféle szociális elvárásoknak, és a számukra leginkább inspiráló, saját közegükben tevékenykedhetnek. Ezzel szemben az extrovertáltak nyilván szenvednek, számukra ideális választás, hogy bejárhassanak dolgozni.

Felértékelődött a meetingek szerepe is. Néhány hónappal ezelőtt írtunk róla, hogy az Y-generáció tagjai mennyire nem szeretnek telefonálni, illetve szóban egyeztetni - pláne, ha azt egy e-mail-lel is le lehet tudni, amit meg akarnak velük beszélni. Most inkább utóbbira vagyunk utalva, a meetingek pedig előre egyeztetéssel történnek, amire rá lehet készülni, nem zavarnak meg hirtelen a munkában.

Ezt felismerve...

Több IT-cég is lazítani szeretne a bejáráson a pandémia után, rugalmasabban kívánják kezelni a home office-t, sőt: alapvetőként. Ez a várható válság miatt is jó döntés, hiszen sokat tudnak spórlni a cégek a kisebb / kevesebb iroda fenntartásával, benti fogyasztások megcsappanásával is.

Van már fejlesztői alaptudásod, de a gyakorlat még hiányzik? Várunk a - home office-ból startoló - ExperienceIT!-programba, ahol az egyik legnagyobb telekommunikációs cég IT-projektjén dolgozhatsz!

TETSZETT A CIKKÜNK?
TOVÁBBI TARTALMAKÉRT KÖVESS MINKET A FACEBOOKON | VAGY CSEKKOLD A MATRITEL LABS HIVATALOS OLDALÁT!

background-5060836_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr2215661444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) ai (1) AI (5) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) it (1) IT (47) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása