Code & More

Powered by Matritel

Mi az, amit érdemes mostanság tanulni?

Összegyűjtöttük, mit érdemes tanulni, ha célod a karrierváltás, vagy pusztán csak az előrelépés.

Vannak, akik "tanulásőrültek", míg mások a gondolattól is kifutnak a világból, hogy ismét felidézzék az iskolás éveket. Az igazság nyilván, mint oly' sok minden más kérdésben is, az arany középúton található: nem kell, hogy 6-7-100 szakma legyen valakinek a kezében; ha közben igazán semmiben nem jó... Ugyanígy, ha nem is akarsz váltani, a saját területeden alapvető, hogy fejleszd magad és kövesd a trendeket!

Mit tanulj - minek van most a legtöbb értelme?

1. Ha nem tervezel váltást: trend- és tendenciakövetés, elmélyülés

Ha jelenleg nem szerepel karrierváltás a tervek közt, de azért érzel némi bizonytalanságot a karrieredet illetően, nincs más hátra, mint jobbá válni a területen! A versenyből csak akkor kerülhetsz ki győztesen, ha megtalálod, mivel lehetnél több, mi az, amit a skilljeid mellé még felvehetsz. Ha ez megy, akkor teljesen mindegy, hogy 10 helyett csak 2 ugyanolyan szakember kell majd egy céghez, te a kettő közt lehetsz.

Hogyan "mélyítsd" el a tudásod?

Rengeteg online konferencia van, amelyek nagyon olcsón, vagy akár teljesen ingyen is elérhetők - keresd a saját szakmádhoz köthetőket! Ismerd meg a területed jeles képviselőit, rajtuk keresztül ugyanis számos újabb és újabb tudásanyaghoz juthatsz el. Nem kell visszaülni az iskolapadba, sőt, még csak online platformos képzéseket sem kell vadásznod, ha a megfelelő szakértőktől tájékozódsz arról, merre tart a területed. Készülj tudatosan arra, merre mozog a világ!

2. Önismeret - egy tanulási út, amely sosem ér véget

Az önreflexió most még lényegesebb, mint eddig volt. Ha bizonytalanságokkal, kérdőjelekkel találtad szembe magad, akkor az egyéb tanulás mellett érdemes lehet önmagaddal is foglalkoznod, hogy a lehető legjobb döntéseket hozd meg a jövődre nézve! 

Csak az alapoktól indulva... Melyek a legfontosabb hard és soft skilljeid? Mire vagy igazán büszke abból, amit elértél? Ki az, akinek az élete inspirál, és szívesen tartanál ott szakmailag és / vagy emberileg, ahol ő? Mi az, ami alakulhatott volna másképp az életedben? Hol van ebben a te felelősséged, és mi az, amire nem volt befolyásod? Hol szeretnél 5 év múlva tartani? És ehhez hasonló kérdések feltétele + megválaszolása.

3. Idegen nyelvek - a tanulás, ami mindig kifizetődő

Elsődlegesen turbózhatod az angoltudásod, ami sosem árt, pláne, ha a karriered építése, fenekestül felforgatása a célod. De bekapcsolhatsz más nyelveket is például akkor, ha tudod, hogy X év múlva egy másik országban akarsz élni, ahova nem lesz elég az angoltudás. Például Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban... Stb.

Ha az angolt választod alaptudással: milyen irányba indulj?

A nyelvtudásod fejlesztése otthon, autodidakta módon is lehetséges különféle appokkal, illetve azzal, ha angolul, angol felirattal nézel filmeket, dokumentum-filmeket. Amire érdemes lehet most "rámenni", az a szakmai nyelvtudás fejlesztése, aminek köszönhetően olyan - akár hazai, akár külföldi - pozíciókra is bekerülhetsz, ahol az angolra nemcsak skillként, hanem konkrét munkanyelvként van szükség.

4. Ami mindig "topon marad": fejlesztés

A bootcampeknek volt egy "leáldozó ága" annak köszönhetően, hogy a cégek rájöttek, OK, hogy nagy a hiány, nem biztos, hogy olyan juniorokkal akarják feltölteni a helyeket, akik 4-5 hónapja még egészen mással foglalkoztak. Itt is kezd egyre fontosabbá válni a stabilabb tudás, ami a "kötelező" iskolai keretek közt kevésbé bizonyul hatékonynak. Azok a friss fejlesztők azonban, akik otthon tanulják meg az alapokat, illetve annál még némileg többet, sikeresebbnek bizonyulnak karrierváltóként, hiszen eltökéltebbek, és nem egyszer többéves gyakorlás áll már mögöttük otthon, mire gyakorlat "közelébe kerülnek".

Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb otthon tanulni: ha útközben rádöbbensz, mégsincs érzéked a fejlesztéshez, minimális tanulópénzzel úszhatod meg, szemben azzal, ha egy bootcamp után derül ki, nem lennél jó helyen a területen...

5. Alaptudásra gyakorlat - referencia nélkül nincs siker

Bármit tanultál is - akár fejlesztést, akár mást - annak érdekében, hogy lendíts & fordíts egyet a karriereden, hiába tanultad meg elméleti szinten, gyakorlati tapasztalat és leigazolható referencia nélkül nem sokra fogsz menni a jövőben. Ha módodban áll, és megteheted anyagilag is, most keress olyan lehetőségeket, amelyek lehetőséget adnak a gyakorlásra, és igazolt referenciával segítik a karriered építését.

Mi éppen ezért - mert ez még nagyon hiányzik, noha igény lenne rá - indítottuk el az ExperienceIT! programot, amely lehetőséget biztosít a gyakorlásra egy éles projekt keretében, és igazolt referenciát ad akkor, ha van már fejlesztői alaptudásod.

person-690157_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://matritellabs.blog.hu/api/trackback/id/tr7215680516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Code & More

Programozó karrier + tech érdekességek és aktualitások + képzés és szakmai gyakorlat

Friss topikok

Címkék

adatok (1) agilis (1) AI (5) ai (1) algoritmus (1) alkalmazott (1) állás (6) állásinterjú (1) álláskeresés (2) applikáció (1) appok (1) átképzés (1) automatizáció (1) betegség (1) bill gates (1) bizalom (1) biztonság (1) bölcsesség (1) boldog (1) boldogság (1) bootcamp (28) borász (1) budapest (1) burnout (1) célok (1) csapatmunka (1) demo (1) e-learning (1) edukálás (1) edzés (1) egészség (1) egyiptom (1) egzisztencia (3) élet (2) életmód (5) elon musk (1) el camino (1) érdekes (2) experience (1) fáradtság (1) fejlesztés (59) fejlesztő (42) fejlesztői képzés (20) fejlesztő állás (4) fejlődés (14) felgyorsult (1) film (1) főnök (1) főzés (1) frusztráció (2) gasztronómia (1) gazdaság (1) gender (1) generáció (1) generációk (1) generalista (1) gyakorlat (3) hard skillek (2) harmónia (1) hír (1) hírek (1) híres ember (1) home office (6) horoszkóp (1) hr (3) humor (2) idézetek (2) infóest (1) információ (1) informatika (34) informatikus (3) Instagram (1) intelligencia (3) interjú (1) internet (1) introvertált (1) iot (2) ipari forradalom (1) iphone (1) iskola (1) IT (47) it (1) IT-karrier (4) járvány (1) játékfejlesztés (1) java (13) jóbarátok (1) jubileum (1) junior (1) kamera (1) karácsony (1) karantén (1) karrier (42) karrierépítés (14) karrierkezdés (1) karriertervezés (1) karrierváltás (21) kávé (1) kávészünet (1) képesség (1) képzés (18) kérdések (1) kertészmérnök (1) kezdő (1) kiégés (5) kiegyensúlyozott (1) kihívás (1) kódolás (3) konferencia (2) köntös (1) környezet (1) koronavírus (1) kutatás (1) laptop (1) lehetőség (4) lifestyle (1) linus torvalds (1) linux (1) machine learning (2) macska (1) maradj otthon (1) matritellabs (15) meeting (1) megújulás (1) mém (1) menő (1) mesterséges intelligencia (11) MI (2) mobil (1) modern (3) módszertan (1) motiváció (3) munka (37) munkaerőhiány (1) munkaerőpiac (18) munkahely (29) munkahelyváltás (8) negyvenfelett (1) negyvenplusz (1) networking (1) niksen (1) női szerepek (2) nők (2) nyílt nap (1) okosotthon (3) okosváros (1) oktatás (14) online (1) önmegvalósítás (20) otthon (2) produktív (1) produktivitás (1) programnyelv (1) programozás (32) programozó (33) programozó fizetés (1) projekt (1) psziché (1) pszichológia (2) random (1) recruitment (4) relax (1) robotika (2) sci-fi (1) scrum (1) siker (4) sikeres karrier (2) skillek (1) soft skillek (16) sorozat (1) specialista (1) sport (1) steve jobs (1) streaming (1) stressz (2) szabadúszó (1) szakma (1) személyiség (3) személyiségfejlesztés (1) szoftverfejlesztő (7) szoftvertesztelő (1) szünet (1) tájékoztatás (1) tanulás (28) társadalom (1) távmunka (1) tech (26) technológia (6) telefon (1) tervezés (1) tesztelő (1) tévé (1) tippek (2) trend (2) tudás (1) tudomány (1) tudósok (1) új állás (3) utazás (1) útravaló (1) üzenet (1) változás (13) változtatás (4) vezető (1) világ (2) virtuális (2) virtuális asszisztens (2) vírus (1) VR (1) workshop (1) y (1) y generáció (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása